Aardappelpuree recepten om zelf te maken

aardappelpuree, aardappel puree maken, aardappelen pureren

Aardappelpuree smaakt heerlijk bij veel recepten. Gelukkig is het niet moeilijk om zelf puree te maken. Naast aardappel als hoofdingrediënt, kun je er ook diverse soorten kruiden en kaassoorten aan toevoegen. Lekker bij een stukje vlees, hachee of diverse groenten. Aardappels zijn een bron van vitaminen en mineralen. Daarbij maakt het niet uit voor welke soorten aardappel je kiest. Wel is het zo dat bepaalde varianten zich het beste lenen om zelf aardappelpuree te kunnen maken.

De Irene, resonant of bildstar aardappel zijn daar goede voorbeelden van. Ze vallen perfect uiteen na het koken waardoor het stampen nog makkelijker gaat. Als je zelf aardappelpuree wilt maken, is het belangrijk om op de temperatuur te letten. Als je zorgt dat deze tijdens het koken op een constante temperatuur van 80 graden blijft, kan je puree eigenlijk nooit mislukken. Door de hitte kan het aanwezige zetmeel zich goed volzuigen met vocht. En dat staat natuurlijk weer garant voor een luchtige én smeuïge aardappelpuree.

Zelf klassieke aardappelpuree maken

Klassieke aardappelpuree maak je het beste met goede aardappels, melk en boter. Het enige wat je nog toe hoeft te voegen is wat peper en zout. De piepers hebben van zichzelf al een lekkere smaak waardoor extra toevoegingen niet nodig zijn. Maar, ook als je lekker wilt variëren met puree zijn er voldoende recepten. Zo kun je bijvoorbeeld blauwe kaas toevoegen aan de aardappels voor wat extra pit. Ook kruiden zoals nootmuskaat of rozemarijn doen het goed in de puree. Je kunt de aardappelpuree serveren met gegrilde groenten of vlees. Zo blijf je profiteren van alle het goede want de aardappel te bieden heeft, terwijl je toch telkens van een nieuwe smaaksensatie kunt genieten.

Makkelijk aardappelpuree recept

Aardappels kun je op verschillende manieren eten. Je kunt ze koken, grillen, bakken, stoven én pureren. Dit kun je met een mixer doen, maar traditioneel met een stamper is ook een prima manier. Je moet er dan wel voor zorgen dat de aardappels goed kruimig en voldoende gekookt zijn. Tijdens het stampen kun je extra ingrediënten toevoegen, maar aardappelpuree met alleen peper en zout is ook al onweerstaanbaar lekker.

Geef een reactie