Hash browns (aardappelkoekjes)

Hash browns recept

Een heerlijk tussendoortje (of in Amerika: ontbijt) zijn hash browns. Ruw vertaald zijn dit aardappelkoekjes. Met alleen wat olie, aardappelen en zout & peper is dit een makkelijk én snel gerecht.

Ingrediënten

  • 3 kleine lepeltjes olijfolie (extra virgin)
  • 450 gram/halve kilo aardappelen
  • zout en peper

Instructies voor het maken van hash browns

  1. Schil en rasp de aardappelen. Gebruik hiervoor de grote gaten van jouw rasp. Hierdoor maak je middelgrote aardappelsliertjes. 
  2. Knijp het vocht eruit. Hiervoor zijn verschillende manieren.

    Eentje ervan is het gebruiken van een pers. Denk aan een knoflookpers maar dan een maatje groter. Je forceert dan niet de geraspte aardappel door de pers, maar alleen het vocht. Als je zo’n pers in huis hebt, vul hem dan tot de helft. 

    Geen pers? Gebruik een schone theedoek. Doe hier niet alle geraspte aardappel in, maar verdeel het over meerdere ‘hoopjes’. Hierdoor kan je meer vocht uit de aardappel krijgen en is het makkelijker te hanteren. Gebruik een theedoek die een beetje vies mag worden want de aardappels kunnen vlekken achterlaten. 

    Hoe meer vocht je uit de aardappelen perst, hoe knapperiger de koekjes uiteindelijk worden. 
  1. Bak de hashbrowns. Verwarm de olijfolie in een bakpan op middelhoog vuur. Wanneer de olie heet genoeg is (bijna aan het spetteren en nog niet aan het roken) kan je de geraspte aardappelen erin doen. Verspreid de aardappelen met een vork over de hele bodem van de pan. Duw het een beetje aan zodat de aardappelen elkaar goed raken. Zorg ervoor dat het overal ongeveer even hoog is (max. 1 cm). Strooi er wat zout en peper over. 
  2. Draai het koekje om. Til de kant van het koekje een beetje op om te zien of de onderzijde al klaar is. Is hij goudbruin gebakken? Dan kan hij omgedraaid worden. Gebruik hiervoor een grote spatel (of 2 kleine om de aardappelen in 1 keer om te kunnen draaien. Bak totdat ook de andere kant goudbruin is. 
    Koekje te groot? Verdeel dan het koekje in 2 of 4 stukken om hem zo gemakkelijker te kunnen draaien. 
  3. Herhaal met de rest van de geraspte aardappels!

Welke soort aardappelen kan ik gebruiken voor hash browns?

Voor dit gerecht gebruik je het best zetmeelrijke aardappelen, perfect om te frituren of te bakken. Kruimige aardappelen hebben veel zetmeel. Koop geen vastkokende aardappelen, deze houden meer vocht vast. Hierdoor worden de hash browns niet zo knapperig. Enkele zetmeelrijke aardappelen zijn onder andere: Frieslander en de Doré.

Geef een antwoord