Zelf patat of friet maken

Zelfgemaakte patat of friet

Is het nou patat of friet? Deze vraag is bijna net zo oud als de weg naar Rome en afhankelijk van waar u het aan iemand vraagt, zal het antwoord verschillen. Hoe noordelijker u komt, hoe groter de kans is dat iemand patat zegt. In het Zuiden zal men u waarschijnlijk een frietje mayo aanbieden en in het midden des lands is het gissen welk antwoord u krijgt. Hoe dan ook, ongeacht welke van de twee u krijgt voorgeschoteld, ze smaken altijd goed. Helemaal als u ze zelf thuis maakt en we leggen u graag uit hoe.

Wat heeft u nodig om zelf patat of friet te maken?

  • Vastkokende aardappelsoort
  • Mesje of patatsnijder
  • Frituurpan
  • Vergiet
  • Zout

Bereidingswijze

Heel moeilijk is het uiteindelijk niet om zelf patat te maken. Allereerst neemt u een vastkokende aardappelsoort naar keuze, zoals de bintje of frieslander. Dit type aardappel valt niet snel uit elkaar en zorgt straks voor een stevige friet. Schil het gewenste aantal aardappelen dat u wilt omzetten tot frieten. Wij adviseren u om grote aardappelen te gebruiken, om zo stevige lange frieten te maken. Vervolgens gebruikt u ditzelfde mesje om de geschilde aardappelen in lange repen te snijden. Als u het uzelf nog makkelijker wilt maken, gebruikt u daarvoor een speciale patatsnijder.

Zodra u het gewenste aantal patatjes hebt geschild en gesneden is het eerst tijd om deze voor te bakken. Verwarm de olie in de frituurpan voor op 160 graden en plaats kleine porties patat in het mandje. Wacht gedurende vijf minuten en haal de patatjes uit de frituurpan. Vervolgens plaatst u de patatjes in een vergiet, zodat ze rustig uit kunnen lekken. Herhaal deze stap met al uw frietrepen, totdat alles is voorgebakken. Laat ze vervolgens allemaal minimaal 15 minuten afkoelen.

Nadat u de friet heeft voorgebakken, schroeft u de temperatuur van de frituurpan op van 160 naar 180 graden. Plaats de voorgebakken frieten in dezelfde porties in het mandje en frituur deze nogmaals voor zo’n vier minuten. Zodra u dit met alle aardappelreepjes heeft gedaan, zult u merken dat het voorbakken van de patatten zorgt voor een extra bite. Uiteindelijk hoeft u enkel nog een sprankje zout over de zelfgemaakte patat te doen, voordat u er van kunt eten.

Geef een reactie