Hete bliksem

Hete bliksem

Ooit al gegeten? Dit klassieke Nederlandse gerecht is ook zeer populair in Duitsland: hete bliksem. Er zit aardappel, appel, ui en bacon in. In Duitsland heet het Himmel und Erde wat “Hemel en Aarde” betekent. 

Ingrediënten

  • 500 gram aardappelen
  • 500 gram appels (Granny Smith bijv.)
  • 2 sneetjes bacon
  • 1 grote ui
  • boter
  • 2 theelepels appelazijn
  • zout
  • suiker
  • eventueel een (vega) worst

Bereiding van hete bliksem

  1. Schil en snijd de aardappels en appels in blokjes. 
  2. Doe ze samen in een grote pot en vul deze met koud water (totdat ze net onder water liggen). Voeg hier een beetje zout aan toe. Breng aan de kook en draai daarna het vuur iets lager. Kook totdat ze bijna gaar zijn (na ong. 15 minuten). 
  3. Bak ondertussen de bacon totdat deze knapperig zijn. Leg ze op keukenpapier om uit te lekken. Bewaar een theelepel van het vet. 
  4. Voeg hier de uien aan toe en bak deze op middelhoog vuur totdat ze bruin en gekaramelliseerd zijn. Zet ze aan de kant. 
  5. Giet de aardappelen en appels af en doe ze even terug in de pan op middelhoog vuur. Dit zorgt ervoor dat al het overige vocht eruit gaat. 
  6. Pureer de appels en aardappels en blijf het daarna roeren met een houten lepel. 
  7. Voeg de boter, appelazijn en een half theelepeltje suiker toe. Proef en voeg naar smaak zout en peper toe. 
  8. Haal van het vuur en doe de puree in een schaal. Strooi hier de gekarameliseerde ui en knapperige bacon over. 

Waar koop je lekkere aardappelen voor hete bliksem? Bij Aardappelshop koop je direct van de boer kruimige aardappelen. Deze zijn perfect om puree van te maken én in hete bliksem te verwerken. We hebben bijv. Eigenheimer en Doré. Dit zijn heerlijk kruimige aardappelen die er geschikt zijn voor hete bliksem.

Geef een antwoord