Vegetarische gevulde paprika

Gevulde paprika vega

Het volgende gerecht is voor heerlijke, gevulde vegetarische paprika’s. Zoals je op de foto kunt zien, zijn ze klaargemaakt met kaas maar dit kan je ook weglaten. Daarom is dit recept ook geschikt als een vegan bijgerecht. Ook gaat dit gerecht de Mexicaanse kant op, denk aan cherrytomaatjes, limoen, chilipoeder en komijn. 

Dé tip voor lekkere gevulde paprika’s: rooster ze heel kort van tevoren. Snijd ze wel eerst al doormidden en haal de zaden eruit, maar niet de stengel. 

Ingrediënten

  • 4 grote rode/gele paprika’s, gehalveerd (zaden verwijderd)
  • 1 lepel olijfolie (extra virgin)
  • Zout en peper
  • half kopje bruine rijst (lange korrel)
  • 1 grote gele ui (gesneden)
  • 2 aardappels (gekookt, blokjes gesneden)
  • beetje zout en peper
  • 2 kopjes gehalveerde cherrytomaatjes
  • handje gesneden verse koriander
  • 1 theelepeltje limoensap
  • 4 teentjes knoflook (geperst)
  • 1,5 theelepeltje komijn
  • 1 kopje cheddarkaas/geraspte mozzarella
  • Een blik pinto-bonen (gespikkelde bonen, te koop bij een natuurzaak)

Bereiding vegetarische gevulde paprika’s

  1. Verwarm de oven voor op 220 graden. Leg de gehalveerde paprika’s op bakpapier en een bakplaat in de oven. Sprenkel eerst wat olijfolie, zout en peper over de paprika’s. Gebruik hiervoor gerust je handen om beide kanten goed in te wrijven. Leg ze met de gesneden kant naar boven. 
  2. Rooster de paprika’s voor ong. 20 tot 25 minuten. Je kan er daarna (als het goed is) gemakkelijk met een vork doorheen prikken en ze zijn licht geblakerd aan de zijkanten. Zet ze aan de kant maar laat de oven aanstaan. 
  3. In de tussentijd kan je de rijst en aardappels koken. Kijk op de verpakking voor de kooktijd, met deze rijst is dat vaak ong. 30 minuten. 
  4. Pak daarna een grote koekenpan en verwarm daarin op middelhoog vuur olijfolie. Voeg dan de gesneden ui en een beetje zout toe. Wanneer de ui glazig is (ong. 5 min.) gooi je de cherrytomaatjes erbij. Ook dit duurt 5 minuten. 
  5. Neem de koriander, knoflook, chilipoeder en komijn en doe dit bij de tomaatjes en uien. Blijf roeren totdat je de knoflook ruikt, dit duurt maar 30 tot 60 seconden. 
  6. Haal de pan van het vuur en gooi de gekookte rijst, de gesneden & gekookte aardappelen, de uitgelekte bonen, limoensap en zwarte peper erbij. Roer alles goed door elkaar en breng daarna op smaak met zout en nog wat peper. 
  7. Om de paprika’s te vullen, giet je deze eerst helemaal leeg (vaak ligt er door het roosteren en afkoelen wat sap in). Stop daarna elke paprika’s goed vol met de rijstvulling. Strooi hier de mozzarella of cheddarkaas over heen. 
  8. Bak deze vegetarische gevulde paprika’s op 220 graden voor ong. 12-13 minuten, totdat de kaas goud is geworden. Garneer eventueel met nog wat verse koriander. Dit gerecht blijft voor 4 dagen goed in de koelkast. Wel goed afsluiten en eet smakelijk!

Wat zijn lekkere aardappels voor dit gerecht?

Ik heb gekozen voor vastkokende aardappels voor een lekkere bite. Op Aardappelshop hebben we verscheidene soorten, denk aan de Belana of de… Obama. Allemaal direct van een lokale boer. Zo creëren we eerlijke prijzen voor iedereen! 

Geef een antwoord