Na een lange dag werken heeft u niet altijd zin om uitgebreid te koken. Dan is het makkelijk om een snelle hap klaar te maken, wat veelal direct een ongezonde hap is. Toch tovert u eenvoudig een makkelijke ovenschotel op tafel. Vandaag leggen we jullie een variant uit met aardappel en ui. Dit is een basisrecept voor een makkelijke ovenschotel, waaraan u naar wens vrijwel iedere groente naar keuze toevoegt.
Benodigdheden makkelijke ovenschotel
- 500 Gram aardappelschijfjes
- 75 Ml melk
- Twee eetlepels verse slagroom
- 75 Ml water
- Half bouillonblokje
- Rode ui
- Peper en zout
- Kruid naar keuze (basilicum, oregano, koriander..)
Zo maakt u dit
Zet allereerst een pan op het vuur met daarin water om te koken. Wacht tot het water pruttelt en voeg de aardappelschijfjes hieraan toe. Warm deze tussen 6 – 8 minuten op totdat deze volledig zijn voorgekookt. Zet intussen alvast de oven aan op zo’n 220 graden om voor te verwarmen. Kook daarnaast de 75 ml water in de waterkoker.
Leg de rode ui op een snijplank en snijdt deze in grove ringen en leg aan de kant. Pak een maatbeker en vul deze met het kokende water. Voeg hier het halve bouillonblokje aan toe en roer deze goed door. Voeg vervolgens de melk, verse slagroom, peper, zout en kruid naar keuze toe. Klop alles goed door.
Haal de aardappelschijfjes uit de pan en leg deze in een ovenschaal. Strooi daarover een laag met rode uienringen. Giet hier vervolgens het mengsel uit de maatbeker overheen en trek een laag aluminiumfolie over de schaal. Zet deze makkelijke ovenschotel in de oven en zet uw timer een kwartier later. Haal vervolgens de aluminiumfolie van de ovenschotel en plaats deze nog eens een kwartier in de oven.
Haal de makkelijke ovenschotel met aardappel en ui vervolgens weer uit de oven. Laat deze een paar minuten afkoelen op het aanrecht, zodat u niet uw mond verbrand. Vervolgens schept u zoveel als u wilt op ieder bord en kunt u smakelijk eten.
Rode uien
Naast de reguliere ui, ook wel ajuin genoemd, is er nog een variant verkrijgbaar die het ook ontzettend goed doet in de Nederlandse keuken. Daarmee hebben we het over de rode ui, een cultivar (cultuurvariĆ«teit) van de normale ui. Herkenbaar is deze ui aan zijn rode of paars gekleurde huid. Van nature is de rode ui veelal wat groter dan een reguliere ui. Qua smaak is deze rode variant iets milder en zoeter dan een normale ui. Het is mogelijk om rode uien rauw te eten, maar zowel gegrild als gekookt zijn deze ook zeer lekker. Ook als toevoeging in een salade doet een rode ui het erg goed. Tijdens het koken van rode uien is het mogelijk dat er enig kleurverlies plaatsvindt, maar de smaak blijft intact. De schil is iets dunner dan van een ‘gele’ ui. Rode uien zijn het hele jaar door verkrijgbaar in Nederland. Bijkomend voordeel van deze variant is dat ze lang houdbaar zijn.