Gevulde paprika (met aardappelen en kaas)

Gevulde paprika

Gevulde paprika kan je op veel verschillende manieren maken. In dit recept gebruiken we heerlijke vastkokende aardappelen en geraspte kaas. Voor de paprika’s kan je alle kleuren gebruiken. Zo heb je verschillende smaakjes en ziet het er leuk uit op tafel. 

Wist je al dat groen, geel, oranje en rode paprika’s allemaal van dezelfde plant komen? Ze zijn namelijk in verschillende stages van rijpheid. Daarom zijn de rode het zoetst en het minst bitter. Deze blijft ook het langst aan de plant hangen en is daarom ook wat duurder dan de anderen. 

Dit gerecht kan je klaarmaken tijdens een zomerse barbecue of ‘gewoon’ in de oven. 

Ingrediënten voor gevulde paprika (6 halve)

  • 3 grote vastkokende aardappels
  • 3 grote paprika’s in verschillende kleuren
  • een halve kop bacon (in stukjes)
  • een halve kop zure room
  • 3 lepels boter (gesmolten)
  • 1,5 kop geraspte kaas
  • 3 uien (gesneden)
  • knoflookpoeder, zout en peper

Instructies

  1. Verwarm de oven dan voor op 200 graden en was de aardappelen met koud water. 
  2. Droog de aardappelen en prik er een paar keer in met een vork. Plaats ze in het midden van de oven en bak ze voor 45-60 minuten. Je weet dat ze klaar zijn als je erin kan knijpen omdat ze erg zacht zijn. Laat ze afkoelen. 
  3. Terwijl de aardappelen in de oven zitten, snijd je de paprika’s door de helft. Haal alle zaden eruit.
  4. Zijn de aardappels afgekoeld? Snijd ze dan doormidden en lepel ze leeg in een kom. Voeg hier de bacon, zure room, boter, kaas, gesneden uien en knoflookpoeder aan toe. Mix dit allemaal door elkaar. Proef en voeg er zout en peper naar smaak aan toe. 
  5. Schep dit mengsel in de paprika’s en druk het goed aan. 
  6. Zet de oven op grillstand (ong. 180 graden) en plaats de paprika’s in het midden. De gevulde paprika’s zijn klaar als ze aan de rand zwart beginnen te worden. Denk aan ongeveer 15 tot 20 minuten. 

Gevulde paprika: welke aardappelsoort gebruik ik?

Een goede aardappelsoort voor gevulde paprika is een vastkokende aardappel. Er zijn verschillende vastkokende aardappelen die je hiervoor kunt gebruiken. Denk aan de Annabelle, de Nicola en de Roseval. De Annabelle heeft een sterke smaak en wordt vaak als vroegst geoogst. Je kan deze aardappel lang in een donkere en koele plek bewaren. Het heeft een gladde en langwerpige vorm, perfect voor dit recept dus. 

De Nicola heeft een meer licht-zoete smaak. Ook lang en ovaal en wordt geoogst in Zeeland. De Roseval-aardappel wordt veel in restaurants bereidt, het is een aardappel waarbij vaak de schil ook gegeten wordt. Ook een vastkokende aardappel: hij valt na het koken niet uit elkaar. Leuke aan de Roseval is: licht rode kleur aan de buiten- en binnenkant. 

Veel plezier met koken en eet smakelijk!

Geef een antwoord