Kabeljauw ovenschotel

Krijg je veel mensen op bezoek en wil je een makkelijk maar super lekker gerecht op tafel zetten? Deze kabeljauw ovenschotel met aardappel en kaas is een gegarandeerd favoriet hoofdgerecht. 

Ingrediënten voor kabeljauw ovenschotel

  • 4 kabeljauw filets (ong. 750 gram)
  • 1,5 kilo vastkokende aardappelen
  • 10 plakjes kaas (voor de tussenlagen)
  • geraspte Parmezaanse kaas (voor de toplaag)
  • 1 blokje boter (ongezout)
  • beetje peterselie, vers

Voor de saus van de kabeljauw ovenschotel (toplaag)

  • 85 gram (6 lepels ong.) boter (ongezout)
  • 500 ml room (2 kopjes)
  • 250 ml melk (1 kopje)
  • 1 ei
  • knoflookpoeder
  • zout en peper
  1. Doe de kabeljauw in een pan en vul de pan met koud water. Breng dit zachtjes aan de kook. Na 10 tot 12 minuten is de kabeljauw gaar. Je kan dit testen door er met een vork in te prikken. Als er gemakkelijk stukjes vanaf komen, is de kabeljauw goed. 
  2. Leg de kabeljauw op een bord en laat het afkoelen. Heeft de kabeljauw huid of graten? Verwijder deze. Snijd daarna de vis in kleine stukjes. 
  3. Schil de aardappelen en snijd deze aan middelgrote schijfjes (zodat het een mooi laagje kan vormen).
  4. Verwarm de oven voor op 200 graden. 
  5. Smeer een (ovalen) ovenschaal in met een beetje boter.
  6. Verzamel alle ingrediënten voor de saus en mix deze in een kom. Verhit dit in de microwave totdat de boter is gesmolten en alles warm is geworden. Geen microwave? Dit kan natuurlijk ook gewoon in een pannetje op middelhoog vuur. 
  7. 1/3e van de saus doe je op de bodem van de ovenschaal. Daar bovenop doe je 1/3e van de aardappelschijfjes. Vervolgens pak je de helft van de kabeljauw en maak je hier een derde laag mee. 
  8. Herhaal stap 7. 
  9. Eindig met een laatste laag aardappelschijfjes en de overgebleven saus. 
  10. Bedek de ovenschaal met aluminiumfolie en zet hem in de oven. Bak het voor ongeveer 45 tot 60 minuten (het gerecht is klaar wanneer je met een vork door de aardappelen heen kan prikken). 
  11. Haal de schaal uit de oven, pak de Parmezaanse kaas en strooi deze eroverheen. Bak zonder folie voor 10 minuten of totdat het gerecht een mooie gouden kleur heeft. 
  12. Laat de kabeljauw ovenschotel nog 5 minuten rusten voordat je het serveert. 
  13. Garneer met wat gesneden peterselie (als je dit lekker vindt). 

Welke soort aardappelen gebruik ik voor deze ovenschotel? 

Voor dit gerecht gebruik je het best vastkokende aardappelen. Dit zodat ze niet uit elkaar vallen wanneer je ze schijfjes snijdt. Anders dan kruimige aardappelen voor bijvoorbeeld puree. 

Op onze website hebben we verschillende soorten vastkokende aardappelen zoals de Frieslander, de Annabelle, de Bildtstar en nog veel meer. 

Eet smakelijk!

Geef een antwoord