Kumpir: Turkse gevulde aardappel

Kumpir Turkse aardappel

Voor dit recept van gevulde en gepofte aardappel, kumpir, heb je erg grote aardappels nodig. Ook kiezen we voor een traditionele Turkse vulling, zelf kan je (nadat je deze versie al een keer hebt gemaakt) kiezen voor variatie. 

Ingrediënten

  • 4 grote aardappelen (indien 1 per persoon)
  • olijfolie
  • zout en peper
  • boter (80 gram)
  • geraspte kaas (120 gram)
  • mais (200 gram)
  • 6 augurken
  • 4 tomaten
  • 200 gram wortel (geraspt)
  • 5 eetlepels zwarte olijven
  • 6 eetlepels Turkse yoghurt
  • 8 plakjes van Jalapeño pepers

Bereiding kumpir

  1. Zet de oven aan, verwarm deze voor op 200 graden. Pak aluminiumfolie en scheur twee vellen af. 
  2. Boen onder een stromende kraan de aardappels heel goed schoon. Droog ze daarna met een schone theedoek af. Leg ze op het aluminiumfolie. Prik er gaatjes in met een vork en giet er (redelijk wat) olijfolie over. Pak de aardappels in. 
  3. Leg ze in het midden van de oven voor 75 minuten. Check tussendoor (minstens na 1 uur) of ze al gaar zijn, ze moeten erg zacht zijn). 
  4. Pak de tomaten en augurken en snijd deze in plakjes. De mais en olijven kan je nu uit laten lekken. Doe dit allemaal in kommetjes. 
  5. Aardappels klaar? Haal ze uit de oven en haal de aluminumfolie eraf. Snijd ze in de lengte in (dus niet helemaal door de midden) en roer met een vork het ‘vlees’ goed los. Probeer de schil zeker niet kapot te maken. Pak de boter, kaas en zout en peper en verdeel dit over de vier aardappels. Roer dit alles goed door. 
  6. Klaar! Zet de kommetjes en aardappels op tafel, hierdoor kan iedereen zelf kiezen hoe veel/weinig hij of zij in zijn aardappel doet. 

Welke aardappelen gebruiken wij voor het maken van kumpir? 

Bij Aardappelshop gebruiken wij voor dit recept zogenaamde bonken. Hier schreven wij al eerder een artikel over. Denk aan aardappelsoorten als: Bintje, Frieslander, Bildtstar en Nicola. Hoe groter, hoe beter!

Geef een antwoord