Recepten

Moussaka

Apr 13, 2022

Moussaka

Recht uit Griekenland, deze authentieke moussaka met aubergine en aardappel gaat gegarandeerd een favoriet zijn als avondgerecht.

Ingrediënten voor moussaka (8-10 porties)

  • 3 aardappelen (vastkokend)
  • 2 aubergines
  • 2 courgettes
  • zout & peper

Voor het gehakt

  • 500 gram gehakt
  • 400 gram tomaten uit blik
  • 1 ui
  • 2 lepels olijfolie
  • 1 teentje knoflook
  • tijm, kruidnagel, kaneelpoeder en suiker
  • zout & peper
  • tomatenpuree (1 grote lepel)
  • wat peterselie en basilicum

Voor de bechamelsaus

  • 100 gram boter
  • 100 gram bloem
  • 750 ml melk
  • zout, peper & nootmuskaat
  • 100 gram geraspte Parmezaanse kaas
  • 3 eidooiers

Bereiden van de moussaka

Aardappelen & groentes

  1. Zet 2 pannen op een hoog vuur, laat een beetje olie hierin warm worden.
  2. Schil de aardappelen en snijdt deze aan rondjes (dun). Bak deze in de pan
  3. Snij ook de aubergine en courgettes in rondjes en bak deze in de andere pan in 5-10 minuten gaar.
  4. Aardappelen en groentes goed voorgebakken? Haal ze uit de pan en laat ze uitlekken op een bord met bijv. wat keukenpapier.

Gehakt

  1. Gebruik de eerdere pan voor het gehakt, zet op hoog vuur en doe hier wat olijfolie in.
  2. Snij de ui in kleine blokjes en doe deze in de pan. Pers daarna de knoflook, voeg deze bij de ui met de tijm, kruidnagel, kaneelpoeder en suiker. Bak dit samen voor ongeveer 2-3 minuten zodat ze samen karameliseren.
  3. Voeg daarna het gehakt toe, met een houten spatel kan je dit gehakt verder in kleine stukjes ‘breken’. Goudbruin? Dan kan je de tomatenpuree toevoegen. Als je blijft roeren gaat de bittere smaak eruit.
  4. Nu kunnen de tomaten uit blik erbij, zet het vuur lager en laat het gehaktmengsel voor ongeveer 5-10 minuten sudderen.
  5. Haal de pan van het vuur en voeg als laatste de peterselie en basilicum toe. Proef en voeg naar smaak zout en peper toe.

Bechamelsaus

  1. Zet een pan op middelhoog vuur.
  2. Laat de boter hierin smelten.
  3. Voeg de bloem toe en blijf roeren totdat het volledig alle boter heeft opgenomen.
  4. Pak de melk en doe elke keer een klein beetje bij het mengsel. Als je blijft roeren, ontstaan er geen klonten.
  5. Wanneer de bechamelsaus dikker wordt, haal de pan van het vuur.
  6. Voeg daarna wat zout, peper en nootmuskaat toe. Ook de Parmezaanse kaas en 3 eidooiers mogen erbij. Roer goed door! Proef gerust om het zo verder op smaak te brengen met extra zout/peper/nootmuskaat.

Samenvoegen tot 1 moussaka

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Pak een ovenschaal (bijv. een voor lasagne) en maak hier een laag van aardappel in. Vervolg met een laagje van aubergine en sluit af met een laag courgette. Je kan wat kruiden (zout/peper) toevoegen tussen de lagen door.
  3. Voeg 2 à 3 lepels bechamelsaus toe aan het gehaktmengsel. Doe dit mengsel over de groentes.
  4. De rest van de bechamel mag nu over het gehakt. Zorg ervoor dat de saus goed verspreid is over de hele schaal. Pak de Parmezaanse kaas en sprenkel dit over de saus.
  5. Zet de schaal in de oven en laat het bakken voor 35 tot 40 minuten.
  6. Klaar? Sprenkel hier eventueel nog wat verse kruiden over en wat olijfolie. Dan is jouw moussaka écht af, geniet ervan!