Aardappelgratin met gehakt, zo maak je het!

Hoe moet aardappelgratin met gehakt smaken? Voor ons moet het krokant zijn van buiten en romig en pittig van binnen. Dit is de beste manier om een ​​heerlijke aardappelgratin te omschrijven. Er zijn veel heerlijke Franse gerechten verkrijgbaar; met of zonder kaas, melk of room – elk recept heeft zijn eigen unieke smaak en ingrediënten. Ontdek met ons hoe anders een gerecht kan zijn! We laten u kennismaken met een van onze favoriete recepten.

Ingrediënten

Voorbereiding

1. Schil de aardappelen, snijd ze in dunne plakjes en leg ze in koud water. Was de prei, snijd ze in kleine ringen. Bak in een hete pan met 1 eetlepel olijfolie gedurende 2-3 minuten.

2. Schil de ui en knoflook en snijd ze in blokjes. Was de tijm, schud deze droog en pluk de bladeren.

3. Fruit het gehakt, knoflook en ui met 2 eetlepels olie en voeg peper en zout naar smaak toe.

4. Vet indien nodig de ovenschaal in en vul afwisselend de aardappelen, prei en gehakt in laagjes tot alle ingrediënten op zijn. Kruid elke laag en bestrooi met tijm. Voeg op het einde een laag aardappelen toe. Giet de bouillon erover en smeer boter op de plakjes.

5. Bekleed de ovenschaal met bakpapier en bak 35 minuten in een voorverwarmde oven op 180 ° C. Verwijder vervolgens het bakpapier en bak nog eens 30 minuten tot de aardappelgratin met gehakt goudbruin is.

Aardappel uit de oven

Voor een heerlijke aardappelgratin met gehakt hoef je alleen maar het gehakt te bakken en direct na het snijden van de aardappelen als basis toe te voegen aan de aardappelschijfjes. Voeg gehakt toe om de gratin op smaak te brengen. Als echter niet elk gezinslid of elke gast vlees eet, kunt u de aardappelgratin en het ook vlees apart bereiden.

Wat smaakt lekker bij dit aardappelgratin recept?

Spiesjes van schnitzel en gestoofde komkommer op een bord naast de braadpan. Misschien eet u liever vis en wilt u weten wat voor soort aardappelgratin bij u past. Er zijn verschillende manieren om vis te serveren met aardappelgratin. U kunt het gebruiken als ingrediënt in een echte braadpan (vergelijkbaar met het bovenstaande voorbeeld van de aardappelgratin van rundergehakt), of u kunt vis apart serveren. In dit geval is het aan te raden om geen gepaneerde vis te koken, omdat de ovenschotel al erg vullend is. Voor een dergelijk recept kunt u het beste visfilets gebruiken.

Als u wilt weten welke salade bij aardappelgratin past, raden we een licht bijgerecht aan. Een groentesalade met azijn, kruiden en olie is een goed bijgerecht. Met slechts een paar ingrediënten maakt u zo een salade gemakkelijk. U heeft niet eens een uitgebreid recept nodig, voeg gewoon een beetje azijn en olie toe, maar ook zout en peper en een paar kruiden – klaar!

Heerlijke aardappelgratin van professionele koks

Chefs als Johann Lafer hebben bewezen dat aardappelgratin recepten ook een plaats hebben in de keukens van wereldsterren. Johann Lafer heeft een speciale techniek om de aardappelgratin op smaak te brengen. Voordat hij de aardappelschijfjes gebruikt, smeert hij de bakplaat in met speciale kruidenboter. Het boterlaagje zorgt ervoor dat de aardappelschijfjes er niet aan blijven plakken, terwijl de knoflook de gratin op smaak kan brengen.

Oostenrijkse sterrenchefs raden het gebruik van pittige kaas in aardappelgratin aan. Welke kaas het meest geschikt is voor aardappelgratin, is af te leiden uit de intensiteit van de smaak. Hoe sterker de kaas, hoe beter. Emmentaler, Appenzeller, bergkaas of Gruyère worden bijzonder aanbevolen.
Onze tip: voeg een halve tube tomatenpuree toe aan de saus. Als u groentes wilt toevoegen, is het aan te raden om paprika, champignons of courgette toe te voegen. Als de smaak van feta te sterk voor u is, kun je ook herders kaas gebruiken.

Geef een reactie