Samosa’s (met bladerdeeg)

Samosa's met bladerdeeg

Leer met het volgende recept heerlijke, knapperige samosa’s te maken. Een populaire snack in onder andere India en het Midden-Oosten. Wat zijn samosa’s? Dit is een soort gebakje (hier gemaakt met bladerdeeg) gevuld met aardappelen, kruiden en erwten. Je kan ze frituren, maar ze zijn ook heerlijk in de oven. 

Ingrediënten

  • 5 middelgrote aardappelen
  • 10 bladerdeegplakjes
  • half kopje erwten
  • handje verse koriander
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • zonnebloemolie
  • 1 theelepel komijnzaden
  • 2 theelepels korianderpoeder
  • halve theelepel kurkuma
  • wat citroensap
  • zout en peper

Bereiding van de samosa’s 

  1. Haal de bladerdeegplakjes uit de vriezer en laat deze (van elkaar af) ontdooien.
  2. Kook de aardappelen totdat ze bijna gaar zijn. Laat ze daarna afkoelen en snijd ze aan blokjes. 
  3. Verhit wat olie in een grote koekenpan. 
  4. Voeg de komijnzaadjes toe, wanneer deze bruin beginnen te worden, voeg de gember toe. 
  5. Na 30 seconden voeg je de verse koriander en wat peper toe. 
  6. Als laatste mag het korianderpoeder, de kurkuma en citroensap erbij. Blijf roeren om alles goed door elkaar te mixen. 
  7. Voeg de blokjes aardappel toe en roer goed. 
  8. Daarna mogen de erwten erbij, blijf roeren totdat de erwten gaar zijn (ong. 2 tot 3 minuten). 
  9. Breng met zout verder op smaak. Zet het vuur uit en laat de vulling afkoelen. 
  10. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  11. Snijd de bladerdeegplakjes schuin doormidden zodat het driehoekjes worden. 
  12. Rek de bladerdeegplakjes voorzichtig door ze aan elke kant vast te pakken en van elkaar af te trekken. 
  13. Pak een lepel en doe een beetje van de vulling op 1 kant van het doorgesneden plakje. 
  14. Pak 1 punt en breng deze naar een andere punt van de driehoek. Druk de zijkanten op elkaar. 
  15. Zorg ervoor dat er nergens een opening is. Leg de samosa op een bakblik. 
  16. Ga verder met de andere bladerdeegplakjes. 
  17. Bak de samosa’s in de oven totdat deze er goudbruin uitzien (ong. in 20-30 minuten). 

Welke aardappels zijn geschikt voor samosa’s? 

Voor dit recept gebruiken wij vastkokende aardappelen zoals de Bildtstar of de Nicola. Dit zodat de samosa’s een lekkere bite hebben. Dit is een persoonlijke keuze, hou je meer van zachte vulling, gebruik dan bloemige/kruimige aardappelen. 

Geef een antwoord