Vegetarische moussaka

Vegetarische moussaka Aardappelshop

Ben je klaar voor het béste vegetarische moussaka recept? Laagjes van geroosterde aubergine, aardappel en courgette met een tomaten-linzensaus. Een laagje romige bechamelsaus als afsluiter en je hebt een heerlijk gerecht op tafel. 

Deze geroosterde groente moussaka is makkelijker dan je denkt. 

Ingrediënten voor de vegetarische moussaka

  • 2 middelgrote aubergines, door de lengte aan plakken gesneden
  • 3 grote aardappelen, geschild en door de lengte gesneden
  • 2 grote courgettes, ook door de lengte gesneden
  • Olijfolie (extra virgin)

Bechamelsaus

  • Olijfolie (extra virgin)
  • bijna 1 kopje bloem
  • beetje zout en nootmuskaat
  • 4 kopjes melk, opgewarmd
  • 2 grote eieren

Voor de linzensaus

  • 1 gele ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • Iets meer dan 1 kop linzen uit blik/gekookte linzen. Droge linzen? Half kopje.
  • 1 blik tomaten
  • half kopje bouillon of water
  • 1 theelepel droge oregano
  • halve theelepel nootmuskaat
  • beetje kaneel

Bereiding van de vegetarische moussaka

  1. Verhit de oven voor op 200 graden. 
  2. Terwijl de oven warm wordt, sprenkel je zout over de plakken aubergine. Zet deze voor 20-30 minuten aan de kant. Dep ze daarna droog met keukenpapier of was ze kort af onder de kraan. 
  3. Maak de bechamelsaus. Pak een grote sauspan, verhit hier olijfolie in op middelhoog vuur totdat deze er glazig uit ziet. Roer hier de bloem, zout en peper doorheen. Daarna roer je het mengsel totdat het een gouden kleur heeft, als het nodig is kan je er wat meer olijfolie bij gooien. Voeg langzaam de warme melk toe terwijl je constant blijft roeren. Blijf daarna doorroeren voor ongeveer 5 – 7 minuten. Voeg de nootmuskaat toe. 
  4. Neem een klein beetje van de bechamelmix en doe deze samen met 2 eieren in een kom. Klop de eieren goed door elkaar. Voeg het daarna weer toe aan de pan en blijf nog roeren voor 2 minuten. Proef en voeg zout en peper toe. 
  5. Haal van het vuur en laat het een beetje afkoelen (hierdoor wordt de saus ook dikker). 
  6. Nu beginnen we aan de linzensaus. Pak een pan en verhit daarin wat olijfolie op middelhoog vuur. Doe hierin de gesneden ui en geperste knoflook, blijf voor 3 – 4 minuten bakken totdat het lekker ruikt en de uitjes glazig zijn. Roer de gekookte linzen erbij, de tomaten en bouillon/water. Breng op smaak met zout, oregano, nootmuskaat en een beetje kaneel. Breng het geheel aan de kook en draai daarna het vuur lager. Laat het daarna voor 15 tot 20 minuten sudderen.
  7. Bak de groentes. Terwijl de linzensaus aan het sudderen is, bak je de groentes. vet een bakplaat een beetje in met wat boter/olijfolie. Leg alle plakken van de courgette, aubergine en aardappelen op de bakplaat. Borstel daarna de groentes in met meer olijfolie. Zet ze daarna in de voorverwarmde oven totdat ze gaar zijn (15-20 min.). 
  8. Nu gaan we de moussaka maken. Pak een lasagne-schaal en giet op de bodem een klein beetje van de linzensaus. Maak laagjes van de groenteplakken. Giet hier overheen de linzensaus. Als laatste laagje giet je de bechamelsaus, maak het mooi een geheel met de achterkant van een lepel. Heb je eventueel geraspte kaas? Dan kan je dat er nog overheen strooien. 
  9. Zet de schaal in het midden van de oven en bak deze voor ongeveer 45 minuten of totdat de bechamellaag goudbruin is. 
  10. Haal uit de oven en laat deze voor ong. 20 minuten afkoelen. Geniet van jouw moussaka!

Wat zijn goede aardappelen voor een vegetarische moussaka?

Zelf kies ik voor vastkokende aardappelen, hierdoor vallen ze niet uit elkaar en blijven het mooie laagjes. Ik hoor graag welke aardappelen jij gebruikt. Wie weet zijn zoete aardappelen ook wel lekker als afwisseling?

Geef een antwoord