Papas arrugadas – Canarische aardappelen

papas arrugadas, canarische aardappelen, mojo saus

Papas arrugadas – Canarische aardappelen

Als u de Canarische Eilanden ooit bezocht heeft, bent u vast bekend met de Canarische aardappelen. Deze aardappelen worden ook papas arrugadas genoemd. Het gerecht wordt als tapas gegeten, maar ook als onderdeel van de hoofdmaaltijd. Dit gerecht is heerlijk in combinatie met een stuk vis.

Ingrediënten

Om papas arrugadas te bereiden heeft u de volgende ingrediënten nodig:

Een goede Nederlandse aardappel om hier voor te gebruiken is de Nicola.

Bereiding

Het bereiden van de aardappelen is bij dit gerecht net even anders. Wij raden aan om, indien mogelijk, te kiezen voor aardappelen die niet al te lang geleden zijn geoogst. In de wintermaanden kan dat een uitdaging zijn. Daarnaast is het belangrijk dat u gebruikmaakt van aardappelen met een klein formaat. Gebruik aardappelen met ongeveer het zelfde formaat als op de afbeelding.papas arrugadas, canarische aardappelen, mojo saus

Om de zoutsmaak te creëren moet u de aardappelen koken in zeer zout water. Doordat de aardappelen gekookt worden in zout water, vormt zich een zoutlaag aan de buitenkant van de schil. U zult zien dat de schil gaat scheuren, maar wel aan de aardappel blijft zitten. Wilt u een korst creëren, giet de aardappelen dan af en kook ze nog eens in water zonder zout.

Het eten van de Canarische aardappelen

De aardappelen worden geserveerd met een speciale saus: mojo-saus. Dit is een groene of rode saus. De Canarische aardappelen worden met schil gegeten.

Recept mojo-saus

Om optimaal te genieten van de Canarische aardappelen mag de saus natuurlijk niet ontbreken. Er zijn twee soorten mojo-saus: mojo rojo (rode saus) en mojo verde (groene saus). Om mojo rojo te maken heeft u de onderstaande ingrediënten nodig.

Ingrediënten mojo rojo

  • 4 teentjes knoflook
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 Spaanse peper
  • snufje zeezout
  • 1 theelepel komijn
  • 2 eetlepels azijn
  • 250 ml olijfolie

Om de saus te bereiden moet u eerst de knoflook persen. Pel de knoflook eerst. Verwijder vervolgens de zaden uit de Spaanse peper en voeg de peper toe aan de knoflook. Maal deze combinatie fijn en voeg vervolgens de overige ingrediënten m.u.v. de azijn en olijfolie toe en maal de ingrediënten nogmaals.

Wanneer de ingrediënten gemaald zijn voeg dan de azijn en olijfolie toe. Voeg de olijfolie beetje bij beetje toe, zo kunt u de dikte van de saus bepalen. Is de saus niet pittig genoeg? Voeg dan meer Spaanse peper toe!

Geef een reactie