Pommes duchesse met Parmezaanse kaas

Pommes duchesse, pommes duchesse met parmezaanse kaas

Deze pommes duchesse met parmezaanse kaas zijn romig en zacht van binnen met een krokant laagje. Dit recept tovert aardappelpuree om tot een indrukwekkend bijgerecht. Ze zijn perfect voor bijvoorbeeld het kerstdiner of andere aangelegenheden.

Pommes Duchesse met Parmezaanse Kaas

INGREDIËNTEN

  • 1 kg kruimige aardappels, geschild en in blokjes gesneden
  • 75 ml slagroom
  • 55 gr ongezouten boter plus 30 gr gesmolten ongezouten boter om de aardappels mee te bestrijken
  • 75 gr Parmigiano Reggiano plus 2 eetlepels
  • 1 theelepel zout
  • ½ theelepel versgemalen peper
  • Snufje nootmuskaat (optioneel)
  • 3 eierdooiers

BEREIDING

  1. Plaats de aardappelblokjes in een grote pan met ruim koud water. Voeg een snufje zout toe en breng dit aan de kook. Zodra het water kookt zet je het vuur wat lager en laat je de aardappels ongeveer 15 minuten koken. Giet de aardappels af en laat ze 5 minuten staan.
  2. Verwarm de oven voor op 220°C of 200°C in een convectie oven.
  3. Stamp in een grote kom de aardappels tot puree. Roer met een pollepel de boter door de puree tot deze gesmolten en goed gemixt is. Voeg de slagroom, Parmigiano Reggiano, nootmuskaat en wat zout en peper toe. Voeg vervolgens de eierdooiers toe, één voor één terwijl je blijft roeren. Doe dit mengsel in een spuitzak met een grote stervormige spuitmond.
  4. Vul twee bakplaten met bakpapier en vet in met bakspray. Spuit het aardappelmengsel op het bakpapier in de vorm van toefjes met een omtrek van ongeveer 7 centimeter en ongeveer 5 centimeter in hoogte. Laat een paar centimeter tussen de toefjes, omdat deze in de oven iets uitzetten. Leg ze eerst zo’n 15 minuten in de vriezer tot ze stevig zijn.
  5. Bestrijk de toefjes met de gesmolten boter en strooi het laatste beetje Parmigiano Reggiano erover.
  6. Bak ze in de oven tot de topjes mooi goudbruin zijn en de binnenkant heet is. Dit duurt ongeveer 20 minuten. Heet serveren.

Je kunt de toefjes ook al een dag van tevoren klaarmaken en met vershoudfolie afgedekt in de koelkast leggen. Dan hoef je ze niet in te vriezen. Je kunt dan 15 minuten voordat je klaar bent om te bakken de toefjes uit de koelkast halen en doorgaan met het recept zoals aangegeven.

Geef een reactie