Spruitjes ovenschotel met aardappelschijfjes

spruitjes ovenschotel

Spruitjes, grote kans dat u er als kind niet zo’n fan van was. Toch komt de waardering voor dit pure stukje natuur bij de meesten met de jaren. Er zijn voldoende manieren om spruitjes te bereiden. De een heeft voorkeur voor beetgare spruitjes, waar de ander het liefst een flinke, gekookte spruit eet. Hoe bitterder, hoe lekkerder, toch? Naast het koken van spruitjes, verwerkt u deze groene vrienden ook eenvoudig in een ovenschotel met aardappelschijfjes.

Benodigdheden (2 personen)

  • 250 Gram krieltjes
  • Twee eieren
  • 200 Gram spruitjes
  • Peper en zout
  • 100 Gram geraspte kaas
  • Bakje met spekreepjes
  • 150 Gram vastkokende aardappelen
  • Blok boter
  • Twee eetlepels yoghurt

Zo maakt u deze spruitjes ovenschotel

Verwarm allereerste de oven alvast voor op 200 graden, want dat scheelt in tijd. Zet vervolgens een pan met kokend water op het vuur. Kook hierin de krieltjes in zo’n tien tot twaalf minuten gaar. Afhankelijk van uw persoonlijke voorkeur kan dit met en zonder schil. Vet daarnaast een ovenschaal in met het boterblok. Hierin doet u vervolgens de krieltjes nadat deze klaar zijn, waarna u ze stampt met een aardappelstamper. Dit warmt u alvast op in de oven voor zo’n twaalf minuten.

Maak de spruitjes schoon en snijdt de onderkant eraf en halveer deze. Kook deze gaar in zo’n zes tot acht minuten, afhankelijk van uw eigen smaak. Dit doet u ook in een pan kokend water. In een koekenpan bakt u intussen de spekreepjes op tot deze krokant zijn. Haal de spekjes eruit. Snijdt de vastkokende aardappelen in schijfjes en bak deze op in het vet van de spekreepjes.

Haal de spruitjes ovenschaal uit de oven. Sprenkel hier een laag geraspte kaas over, opgevolgd door spruitjes en spekreepjes. Bedek deze laag met de opgebakken aardappelschijfjes en besprenkel met nog een laag geraspte kaas. Klop intussen de eieren los met de yoghurt. Voeg hier wat peper en zout aan toe en schenk dit over de schotel.

Zet de spruitjes ovenschotel vervolgens weer in de oven voor 15 tot 20 minuten, afhankelijk van de kracht van uw oven. Houd de bovenste laag geraspte kaas goed in de gaten tot deze mooi goudbruin kleurt. Zodra dit het geval is, haalt u de ovenschaal uit de oven en laat u deze even afkoelen. U wilt niet uw mond verbranden nog voordat u een goede hap hebt gegeten.

Geef een reactie