Vegan mayonaise (zonder eieren)

Vegan mayonaise

Ben je vegan, heb je vegan vrienden of wil je eens een keer iets anders uitproberen? Dan hebben we hier voor jou een recept voor vegan mayonaise, met andere woorden: veganaise! Grootste vraag: hoe vermijd je het gebruik van eieren? Heel gemakkelijk: je gebruikt zonnebloemolie en sojamelk.

Ingrediënten voor vegan mayo

  • 250 ml zonnebloemolie
  • 100 ml (ongezoete) sojamelk
  • 1 lepel azijn (appel bijv. voor extra smaakje)
  • 1 lepel mosterd
  • snufje zout en peper

Dat is het! Eigenlijk heb je maar 4 ingrediënten nodig voor vegan mayonaise. Je hoeft niet eens naar de supermarkt voor die ‘speciale’ pot. Waarschijnlijk heb je bovenstaande spullen al in huis. Ook het bereiden van de mayo is super makkelijk, in maximum 10 minuten ben je klaar: 

Bereiding vegan mayonaise

  1. Pak een beker/grote pot. Hierin gooi je de sojamelk, azijn, mosterd en wat zout en peper. Meng dit kort door elkaar met een vork. 
  2. Pak een staafmixer en mix het mengsel op een lage stand.
  3. Terwijl je dit doet voeg je beetje bij beetje de zonnebloemolie toe. Om de vegan mayo extra luchtig én dik te maken, ga je langzaam met je mixer op en neer. Zo zuig je lucht op in het mengsel en meng je de massa goed door elkaar. Is de mayo dik genoeg? Dan ben je klaar!

Ben je (net als ik) fan van patat (of frieten)? Bij deze vegan mayonaise smaken zelfgemaakte zoete aardappelfrietjes echt heerlijk. Naast de ‘normale’ zoete aardappel hebben we ook de Ube, deze heeft een paarse kleur. Zo wordt je tafel nog feestelijker! Perfect voor bezoek of… een date. Wil je weten hoe je zelf de lekkerste patat/frietjes maakt? Ga dan naar dit recept voor de nodige tips en tricks. Hierna wil je nooit meer diepvriespatat, beloofd! 

Laat zeker weten (in de comments bijvoorbeeld) of je de mayonaise lekker vond!

Geef een antwoord