Zoete aardappel stamppot met spinazie

Zoete aardappel stamppot

Of het nu zomer of winter is, het maakt ons niet uit wanneer er een stamppot op tafel komt. Een grote hoeveelheid gepureerde aardappelen met een groente naar keuze. Ontzettend lekker en vrijwel iedereen maakt u er blij mee. Naast variëren met verschillende groenten, is het ook mogelijk om eens een andere aardappelsoort te gebruiken. Zo zijn er talloze reguliere aardappelrassen waarmee u een lekkere stamppot op tafel zet, maar heeft u ook wel eens een stamppot met zoete aardappel overwogen? Het klinkt misschien een beetje gek als u dit voor het eerst tegenkomt, maar laat u vooral verrassen.

Wat heeft u nodig voor een zoete aardappel stamppot met spinazie?

  • Zoete aardappelen (één per persoon)
  • 100 gram bladspinazie per persoon
  • 50 gram spekjes of chorizoblokjes per persoon
  • 50 gram geiten- of fetakaas per persoon

Aan de slag!

Breng als eerste een forse pan water aan de kook met een snufje zout erin. In de tussentijd schilt u de zoete aardappelen en snijdt u deze in stukken. Dat mag in grote stukken, omdat deze straks toch stampt. Zodra het water aan de kook is, plaatst u de zoete aardappelstukken in de pan om in zo’n 25 minuten gaar te koken. Dit duurt iets langer dan bij een reguliere pieper.

Terwijl de aardappelen koken, warmt u in de tussentijd een koekenpan op. Zodra deze goed warm is, plaatst u de spekjes of chorizoblokjes in de pan. Het is ook mogelijk om een groot stuk chorizo te gebruiken en deze zelf in stukjes te snijden. In zo’n vijf á zes minuten heeft u vervolgens krokante chorizoblokjes of spekjes. Zodra deze krokant zijn, doet u het vuur uit en laat u het vlees rusten.

Nadat de zoete aardappelen zijn gekookt, is het tijd om deze af te gieten. Laat wel een beetje vocht in de pan achter, zodat het makkelijker is om de aardappelen te prakken. Voeg olijfolie, peper en zout aan de zoete aardappelen met kookvocht toe. Vervolgens prakt u het geheel samen tot een zoete aardappelpuree.

Zodra uw zoete aardappelen zijn geprakt, voegt u de opgebakken spekjes of chorizo toe aan het geheel en mengt u dit er goed doorheen. Daarna pakt u de bladspinazie en deze voegt u rauw aan het mengsel toe. Zodra uw stamppot gereed is, serveert u deze op een bord of in een kom. Maak het gerecht daarop af met een sprenkeltje feta- of geitenkaas. Zo heeft u een overheerlijke zoete aardappel stamppot met spinazie.

Geef een reactie