Frieslander

Frieslander

Frieslander

6.9513.50
Uitverkocht

Frieslander

Frieslander Groot

6.5013.95

De frieslander is een vastkokende aardappel met een lekkere smaak. Ook is het een vroege soort, die meestal verkrijgbaar is van juni tot en met januari. Na het koken krijgt de frieslander een lichtgele kleur. De frieslanderaardappel is een veelzijdige aardappel. Je kunt hem namelijk gebruiken om te koken, bakken & poffen. Wanneer je zelf patat wilt maken dan is een frieslanderaardappel een uitstekende keuze. Frieslanders zijn vaak een beetje ovaal en regelmatig van vorm. Hierdoor is deze aardappel ook makkelijk te wassen.

Een ander voordeel van de frieslander is dat hij weinig gevoelig is voor stootblauw, dit betekent dat deze aardappelen niet snel beschadigen. Dat wil echter niet zeggen dat u er niet zorgvuldig mee om hoeft te gaan. Het is belangrijk de aardappelen na ontvangst op een droge, koele en donkere plaats te bewaren. Zo blijven ze het langst houdbaar. Lees meer over het bewaren van aardappelen

Frieslanders zijn op meerdere grondsoorten te telen. Wij telen onze frieslanders op klei. De aardappelen die je bij ons koopt zijn direct afkomstig van de boer!

Algemene informatie frieslander-aardappelen

  • Kruising: Gloria x 74 A3
  • Rijptijd: Zeer vroeg
  • Loofontwikkeling: Goed
  • Sencor-gevoeligheid: Gevoelig
  • Knolvorm: Ovaal
  • Schilkleur: Tamelijk geel
  • Vleeskleur: Geel
  • Vlakheid van ogen: Tamelijk vlakogig
  • Grootte van de knollen: Groot
  • Kiemrust: Middenlange kiemrust
  • Markt: Tafelaardappel & Frites
  • Kooktype: AB (vrij vastkokend)
  • Verkleuring na het koken: Geen verkleuring
  • Onderwatergewicht: 370
  • Droge-stofgehalte: 20,2%

Voedingswaarde

De voedingswaarde van 100 gram verse aardappelen (geschild):

  • Energetische waarde: 360 kJ (85 kcal)
  • Koolhydraten: 17,6 gram
  • Eiwit: 2,0 gram
  • Vet: 0,1 gram
  • Vitamine C: 15 mg 
  • Vitamine B1: 0,10 mg 
  • Vitamine B2: 0,04 mg
  • Calcium: 5,0 mg
  • IJzer: 1,0 mg
  • Kalium: 450 mg

Hoe te bereiden

Zoals al vermeld is de frieslander een aardappel die op meerdere manieren klaargemaakt kan worden. Dit is ook de reden waarom deze aardappel zo bekend geworden is. Je kunt frieslanders namelijk koken, bakken, poffen & frituren.

De frieslander kook je meestal tussen de 15 en 18 minuten. Dit hangt vooral af van de grootte van de aardappelen. Bij het koken is het belangrijk dat de aardappelen ongeveer hetzelfde formaat hebben. Als je veel kleine aardappelen hebt en enkele grote, zijn de kleine aardappelen veel eerder gaar. Om te meten of de aardappelen gaar zijn prik je eenvoudig met een vork in de aardappel. Gaat dit makkelijk dan is hij gaar.