Frieslander

De Frieslander is een vastkokende aardappel met een lekkere smaak. Ook is het een vroeg soort wat daarom meestal verkrijgbaar is vanaf juni tot en met januari. Na het koken krijgt de Frieslander een lichte gele kleur. De Frieslander aardappel is een veelzijdige aardappel. Je kunt de aardappel namelijk gebruiken om te koken, bakken & poffen. Wanneer je zelf patat wilt maken dan is een Frieslander aardappel daar ook een uitstekende aardappel voor. Frieslanders zijn vaak een beetje ovaal en regelmatig van vorm. Hierdoor is deze aardappel ook goed en makkelijk wasbaar.

Een ander voordeel van de Frieslander is dat hij weinig gevoelig is voor stootblauw, dit zorgt er voor dat je aardappelen dus niet snel beschadigen. Dit betekend echter niet dat je er niet zorgvuldig mee om hoeft te gaan. Het is belangrijk de aardappelen na ontvangst op een droge, koele en donkere plaats te bewaren. Zo blijven de aardappelen het langst houdbaar. Meer informatie over het bewaren van aardappelen lees je in ons blog artikel aardappelen bewaren

Frieslanders zijn op meerdere grondsoorten te telen, wij telen onze Frieslanders op klei. De aardappelen die je bij ons koopt zijn direct afkomstig van de boer!

Algemene informatie Frieslander aardappelen

  • Kruising Gloria x 74 A3
  • Rijptijd Zeer vroeg
  • Loofontwikkeling Goed
  • Sencor gevoeligheid Gevoelig
  • Knolvorm Ovaal
  • Schilkleur Tamelijk geel
  • Vleeskleur Geel
  • Vlakheid van ogen Tamelijk vlakogig
  • Grootte van de knollen Groot
  • Kiemrust Middenlange kiemrust
  • Markt Tafelaardappel & Frites
  • Kooktype AB (vrij vastkokend)
  • Verkleuring na het koken Geen verkleuring
  • Onderwatergewicht 370
  • Droge stofgehalte 20,2%

Voedingswaarden

De voedingswaarde van 100 gram verse aardappelen (geschild):

  • Energetische waarde: 360 kJ (85 kcal)
  • Koolhydraten: 17,6 gram
  • Eiwit: 2,0 gram
  • Vet: 0,1 gram
  • Vitamine C: 15 mg, Vitamine B1: 0,10 mg, Vitamine B2: 0,04 mg
  • Calcium: 5,0 mg
  • IJzer: 1,0 mg
  • Kalium: 450 mg

Hoe te bereiden

Zoals al eerder vermeld is de Frieslander een aardappel die voor meerdere doeleinden te gebruiken is. Dit is ook de reden waarom deze aardappel zo bekend geworden is. Je kunt de Frieslanders namelijk gebruiken om te koken,bakken, poffen & frituren.

De Frieslanders kook je meestal tussen de 15 en 18 minuten. Dit hangt echter wel af van de grote van de aardappelen. Tijdens het koken is het belangrijk dat de aardappelen ongeveer het zelfde formaat hebben. Als je veel kleine aardappelen hebt en wat grote, dan zijn de kleine aardappelen veel eerder klaar dan de grote. Om te meten of de aardappelen gaar zijn prik je eenvoudig met een vork in de aardappel. Gaat dit makkelijk dan zijn de aardappelen gaar.