Première

Première-aardappelen zijn al in de zomer verkrijgbaar. Deze vroege aardappel is meestal van juni tot november bij ons te koop. De première is een kruimige aardappel met toch wat stevigheid. Dit heeft als resultaat dat de aardappel een heerlijke smaak heeft. Je kunt deze aardappel goed gebruiken om te koken, frituren en bakken. Voor stampot kun je deze aardappel ook gebruiken omdat hij nog redelijk bloemig is. Zeker in het begin van het aardappelseizoen is dit een populaire aardappel voor friet. Er is dan nog geen nieuwe oogst bintje beschikbaar.

Algemene informatie over de première-aardappel

  • Kruising: Civa x Provita
  • Rijptijd: Vroeg
  • Loofontwikkeling: Goed
  • Sencor gevoeligheid: Weinig gevoelig
  • Knolvorm: Rondovaal
  • Schilkleur: Geel
  • Vleeskleur: Lichtgeel
  • Vlakheid van ogen: Tamelijk vlakogig
  • Grootte van de knollen: Groot
  • Kiemrust: Korte tot middellange kiemrust
  • Markt: Verse consumptie, vroege frites
  • Kooktype: BC (redelijk vastkokend tot melig)
  • Verkleuring na het koken: Geen verkleuring
  • Onderwatergewicht: 380
  • Droge stofgehalte: 20,7%

Deze aardappel is te telen op vrijwel alle grondsoorten. Première-aardappelen die je van ons ontvangt zijn geteeld op klei.

De voedingswaarde van 100 gram verse aardappelen (geschild):

  • Energetische waarde: 360 kJ (85 kcal)
  • Koolhydraten: 17,6 gram
  • Eiwit: 2,0 gram
  • Vet: 0,1 gram
  • Vitamine C: 15 mg
  • Vitamine B1: 0,10 mg
  • Vitamine B2: 0,04 mg
  • Calcium: 5,0 mg
  • IJzer: 1,0 mg
  • Kalium: 450 mg

Verkrijgbaarheid

Deze aardappelen zijn verkrijgbaar van juni tot en met oktober. In 2018 werd er vanwege het warme weer al vroeg geoogst. Normaalgesproken wordt de première geoogst vanaf juni tot en met augustus. 

Bereiding

Wanneer je de première gaat koken, bakken of frituren moet je de aardappel eerst schillen. Snijd de aardappelen in tweeën of vieren. Doe dit afhankelijk van de grootte. Het is niet verstandig geschilde aardappelen in water te bewaren, hierdoor gaat de kwaliteit achteruit. Wanneer je van plan bent om de aardappelen te gaan poffen, borstel ze dan eerst goed af en prik er gaatjes in.

Bewaartijd première-aardappelen

Deze aardappelen zijn redelijk lang en goed te bewaren in een omgeving van 8 tot 12 graden Celsius en op een donkere plaats. Op deze manier kun je de aardappelen ongeveer 4 à 5 weken bewaren. Het is belangrijk dat je de aardappelen niet in een plastic zak of andere afgesloten bak/zak stopt. Aardappelen moeten namelijk kunnen ademen. Dit is ook de reden waarom wij de aardappelen in een jutezak verzenden. Zo kunnen de aardappelen tijdens de zending blijven ademen. 

Verschillende formaten

Van dit aardappelras bieden wij verschillende formaten aan. U kunt kiezen voor krieltjes en voor normale aardappelen.