Griekse aardappelpuree! (Skordalia)

Onze Griekse aardappelpuree (Skordalia) kan worden gegeten met brood, vlees, gegrilde groenten en gebakken vis. Eigenlijk is Skordalia geen aardappelpuree. Dit komt doordat de naam is afgeleid van het Italiaanse woord agliata, wat simpelweg knoflookroom betekent. Vroeger werd Skordalia gemaakt van oud wit brood, citroensap, olijfolie en knoflook. Dit had dezelfde naam en was een traditioneel gerecht. Dit vernieuwde recept met aardappel past heel goed bij gegrilde groenten, vlees en vis. Perfect dus voor het barbecue seizoen om te eten bij rauwe groenten of vleesgerechten, maar natuurlijk ook los bijzonder lekker.

Ingrediƫnten voor 4 personen

  • 500 gram kruimige aardappelen
  • 5-6 teentjes knoflook
  • 30 gram olijven, groen
  • 30 gram olijven, zwart
  • 8-10 el groentebouillon
  • 6 el olijfolie
  • 2 tl citroensap
  • Zout
  • Peper
  • Optioneel: witte wijnazijn

Bereiding

  1. Was de aardappelen goed en doe ze vervolgens in een pan met water. Breng het water aan de kook en kook de aardappelen ongeveer 20 minuten. Giet daarna het water af en schil de aardappelen. Pureer ze vervolgens met een vork of stamper.
  2. Schil en hak de knoflook fijn. Snijd de olijven in blokjes.
  3. Meng vervolgens de knoflook, olijven, groentebouillon, citroensap, zout en peper door de aardappelen.
  4. Uw aardappelpuree is klaar. Eet smakelijk!

Aardappeltips

Ons recept voor Griekse aardappelpuree werkt het beste met kruimige aardappelen. Vastkokende aardappelen zijn minder geschikt voor deze puree. Waarom dit zo is? Het zetmeelgehalte van de vastkokende en kruimige aardappelen is verschillend. Hoe hoger het zetmeelgehalte in de aardappel, hoe meliger hij zal zijn. Omdat onze aardappelpuree zacht en romig moet zijn gebruiken we een kruimige aardappel.

Vastkokende aardappelen zijn, zoals de naam al doet vermoeden, een beetje hard, dus ze zijn erg stevig als ze worden gekookt. Ze zijn erg geschikt voor salades, chips of gebakken aardappelen.

Geef een antwoord