Recepten

Franse frietjes

Apr 12, 2022

Franse frietjes

Je komt heel eenvoudig aan Franse frietjes. Ga naar een willekeurige fastfoodketen en grote kans dat je er dunne patatjes bij geserveerd krijgt. Nog makkelijker? In het vriesvak van de supermarkt liggen kant en klare Franse frietjes voor je klaar. Toch gaat er niets boven zelfgemaakte patatjes. Leuk om zelf te doen of samen met je (klein-)kinderen. Op een veilige en verantwoorde manier Franse frietjes prepareren en frituren naast erg lekker, ook erg leuk.

Benodigdheden Franse frietjes

  • 500 Gram aardappelen (wij raden de Agria aan)
  • Liter water
  • Twee eetlepels keukenzout
  • Zeezout naar wens
  • Twee eetlepels suiker

Aan de slag!

Zoals gezegd maak je zelf eenvoudig Franse frietjes. Om de lekkerste variant te maken heb je een vastkokende aardappelsoort nodig. Wij adviseren u om de Agria aardappel gebruiken, omdat dit soort speciaal is ontwikkeld voor de frituurpan. Voor dit recept gebruiken we een halve kilo aardappelen, maar u bent geheel vrij om meer of minder aardappelen te gebruiken.

Schil de aardappelen en snijdt deze in de lengte in repen van ongeveer 2 centimeter. Leg de aardappelrepen vervolgens in een kom met koud water. Laat de repen weken voor minimaal 20 minuten tot een halfuur.

Zet vervolgens een pan kokend water op het vuur. Voeg daar twee eetlepels suiker en een eetlepel zout aan toe. Roer dit goed door. Leg de aardappelrepen in de pan en laat het geheel een kwartiertje koken. Haal de Franse frietjes uit de pan en leg deze op een plaat, los van elkaar, in de koelkast. Laat de reepjes voor minimaal een uur afkoelen.

De kunst van het ideale Franse frietje zit hem in het feit dat deze tweemaal wordt gefrituurd. De eerste keer doe je dit zes minuten op 130 graden en de tweede keer op 180 graden, nogmaals vijf minuten. Dit mag vrij snel achter elkaar, maar haal de frietjes wel eerst uit de frituur. Dep deze tussendoor droog met een stukje keukenpapier.

Haal de Franse frietjes een tweede keer uit de frituurpan. Besprenkel deze goudgele rakkers met zeezout en eventueel nog een extra eetlepel keukenzout. Serveer met een saus naar keuze en eet smakelijk!