Toont alle 2 resultaten

Knoflook kopen

Knoflook wordt in bijna alle culturen en keukens gebruikt. Niet alleen als specerij, maar ook als remedie. Zoals we allemaal weten, kan knoflook het bloed, het hart en de bloedvaten gezond houden. Minder bekend is dat knoflook de darmen desinfecteert en ook verbazingwekkende effecten heeft bij diabetes en zelfs kanker. Er wordt gespeculeerd dat de oude knol ongeveer 5.000 jaar geleden in Centraal-Azië werd verbouwd en van daaruit via het Midden-Oosten Europa bereikte. Bent u op zoek naar heerlijke variant? Dan kunt u bij ons knoflook kopen in de aardappelwinkel.

Een wondermiddel?

Alle gezondheidsvoordelen van knoflook zijn indrukwekkend. Feit is echter dat het consumeren van knoflook alleen niet alle ziekten volledig kan voorkomen, laat staan ​​de bestaande ziekte kan omkeren.

Als andere diëten of levensstijlen niet worden gevolgd, kan zelfs zo’n “superbol” niets doen. Het synergetische effect van het combineren van een gezonde levensstijl en regelmatige consumptie mag echter niet worden onderschat. Knoflook koopt u bij Aardappelshop! Probeer de wonderknol en laat de knoflook rechtstreeks bij u thuis bezorgen.

Zaaien, planten en oogsten

In Centraal-Europa is knoflook bijzonder krachtig vanwege de groei in warme gebieden en in de zon. De grond moet onkruidvrij, los en humusrijk zijn. Zoals alle bolgewassen heeft knoflook ondiepe wortels, dus zandgrond is ongeschikt om te planten vanwege het risico op uitdroging. De knol is erg gevoelig voor stilstaand vocht en is snel bederfelijk. Voordat de uien volledig rijp zijn, dient de temperatuur altijd onder de 18 graden Celsius te zijn.

De beste tijd om knoflook te telen is in de herfst van half september tot oktober (winterlook). Dit kan nog in het vroege voorjaar, maar door de kortere teelttijd (zomerknoflook) loopt de oogst iets terug.

Je kunt de knoflookteentjes direct in de grond steken. Meestal is de herfst nat genoeg en hoef je verder niets te doen. Een dunne laag mulch voorkomt eventuele strenge vorst.

Knoflook oogsten

Als er wat groen op het blad achterblijft, oogst dan de knollen. Bij toekomstige oogsten bestaat het risico dat niet alle knollen worden gevonden, omdat de bladeren er gemakkelijk afvallen en de knollen uit elkaar vallen, wat de houdbaarheid verkort.

Bewaar knoflook

Laat de knollen enkele dagen drogen op een goed geventileerde plaats. Je hebt misschien een typische knoflookvlecht gezien waarin de uien rond de bladeren worden gewikkeld en op een droge plaats worden opgehangen. Tevreden met je knoflook? Vergeet dan niet om genoeg teentjes te bewaren om de nieuwe knoflook te oogsten. Bij het kopen van de knol geldt hetzelfde principe:

  • Bewaar knoflook niet in een afgesloten plastic zak, anders kan het gaan schimmelen
  • Koel en droog bewaren
  • Bewaar niet in de koelkast, anders wordt de ui bitter
  • Knoflookbollen moeten in de keuken koel en droog zijn. Nadat de knol is geopend, moet deze binnen 10 dagen worden opgebruikt om te voorkomen dat een enkele teen uitdroogt. Kortom, hoe verser de knol, hoe beter de smaak.

Voedingsstoffen, bereiding en heerlijke recepten

Allicin is de naam van de etherische olie die knoflook berucht maakt. Maar het kan ook zorgen voor een gezond cardiovasculair systeem door hoge bloeddruk tegen te gaan en het lipiden- en cholesterolgehalte in het bloed te verlagen. Het is ook effectief tegen verkoudheid en een groot aantal bacteriën en schimmels. Knoflook is ook rijk aan voedingsstoffen en arm aan calorieën. Bovendien is look als antioxidant een belangrijk onderdeel bij het bestrijden van vrije radicalen. Het bevat de voedingsstoffen vitamine B6, C en A, evenals zink en mangaan, die het bindweefsel versterken en de botvorming ondersteunen. Zelfs de oudere generatie gebruikte knoflook voor haaruitval. Wanneer u ze koopt, profiteert u van de volgende voordelen:

  • Bevordert de spijsvertering
  • Antibacterieel
  • Ideaal bij verkoudheid
  • Ondersteun het cardiovasculaire systeem
  • Gebruikt als antioxidant tegen vrije radicalen
  • Versterking van bindweefsel- en botvorming
  • De knoflook mag niet te heet gebakken worden, anders krijgt hij een scherpe en bittere smaak.