Zelfgemaakte frieten

Zelf gemaakte frieten, zelf gemaakte friet, friet maken, patat maken, patat aardappelen, frietaardappelen

Zelf friet maken

Wil jij zelf friet maken? Met verse aardappelen gaat je dat zeker lukken. In dit artikel leg ik je uit hoe je op een heel makkelijk zelf heerlijke patat kunt maken.

Ingrediënten

Voor dit recept is het handig dat je kiest voor een vastkokende aardappel zoals bintje, frieslander, bildtstar of nicola, maar ook première is zeer geschikt.

Zelf heb ik ondertussen al bijna van iedere aardappel geprobeerd patat te maken. Persoonlijk vind ik de première en bildtstar het meest geschikt, maar smaken verschillen.

Het makkelijkste is als je grote aardappelen uitkiest. Zo kan je uiteindelijk grote frieten bakken. Uiteraard kan je ook normale aardappelen gebruiken, dan zijn je frieten gewoon wat kleiner.

Bereiding

Schil zoveel aardappelen als je denkt nodig te hebben. Snij ze daarna tot frieten. Je kan dit met een patatsnijder doen, maar het is ook prima te doen met een aardappelschilmesje.

Als je alle aardappelen geschild hebt is het tijd om de frieten te gaan voorbakken. Bak ze 4 minuten voor in een frituurpan op 160 graden. Haal ze er vervolgens uit en laat ze minimaal 15 minuten afkoelen. Vervolgens kun je de frieten weer 4 minuten bakken, maar dan op 180 graden. Daarna zijn de frieten klaar om op te eten!

Sla en zalm zijn erg lekker bij de friet.

Geef een reactie