Blog

Verhouding boerenkool en aardappelen

May 04, 2022

Verhouding boerenkool en aardappelen

Over het algemeen zien Nederlanders een stamppot als een echt winters gerecht, maar als het aan ons ligt eten we dat ook in de zomer. Andijvie, zuurkool en boerenkool zijn zomaar wat groenten waarvan u een vullende stamppot maakt. Voorheen als kind maakte uw vader of moeder waarschijnlijk grote pannen voor het hele gezin, waarvan iedereen gulzig at. Toch komt daar het moment dat u zelf een keer een stamppot gaat maken. Maar welke verhouding houdt u precies aan om bijvoorbeeld boerenkool met aardappelen te mixen? Dat leggen we u haarfijn uit, zodat u nooit meer vergeet hoe dit moet.

Juiste soort aardappelen

Allereerst adviseren we u om een stamppot te maken met kruimige aardappelen. Deze vallen, nadat ze gekookt zijn, sneller uit elkaar dan vastkokende aardappelen. Zodoende is het uiteindelijk makkelijker om de aardappelen te pureren tot een stamppot. De vraag die nu rest: welke verhouding boerenkool houdt u aan ten opzichte van de aardappelen? U wilt natuurlijk wel een flinke hoeveelheid groen in uw gele prakje zien. Daarnaast moet uw stamppot boerenkool lekker smaken.

Verse of ingevroren boerenkool

Ieders smaak verschilt. Naast verschillende soorten aardappelen zijn er daarnaast ook verschillende soorten boerenkool. Zo koopt u verse boerenkool uit het schap of een ingevroren diepvriesvariant. Het grootste verschil tussen beide soorten is dat diepvriesboerenkool al is geslonken, waar dat met verse boerenkool nog gebeurt tijdens het koken. Zo ligt verhouding tussen verse boerenkool en diepvriesboerenkool op aardappelen toch anders.

Variërende verhouding boerenkool met aardappelen

Als u gebruik maakt van verse boerenkool dat bij u thuis voor het eerst een pan aanraakt, dan mag u uitgaan van een één op twee verhouding. Dat wil zeggen dat u als verhouding per kilo aardappelen ongeveer 500 gram boerenkool gebruikt. Bij diepvriesboerenkool ligt dit op zo’n 350 tot 400 gram per kilo aardappelen. Uiteraard mag dit altijd iets meer of minder zijn, afhankelijk waarvan u de meeste smaak wilt ervaren.

Uiteraard kan een boerenkool stamppot niet zonder een echte rookworst. Zo maakt u uw gerecht helemaal af.