Zoete Aardappelen
Zoete aardappelen
De zoete aardappel, ook wel bekend als bataat, is het zoetere zusje van de Hollandse pieper. De naam van deze aardappel geeft al aan dat de smaak totaal anders is. Deze is namelijk zoet, zacht en een tikje kruidig. In tegenstelling tot andere aardappelen in ons assortiment, wordt de bataat weinig geteeld in Nederland. De bataten bij Aardappelshop zijn afkomstig uit Zuid-Amerika.
Naast een zoetere smaak, heeft deze pieper ook een geheel eigen oranje kleur. Dankzij haar rijke smaak is de zoete aardappel op verschillende manieren te bereiden. Daarbij kunt u de aardappel zowel met als zonder schil klaarmaken en genieten van een overheerlijke smaaksensatie. De bataat herken je naast haar oranje kleur ook aan een excentrieke, langovalen vorm.
Bereiden
Naast poffen is er zoveel meer mogelijk met de bataat. Zo maak je ook met speels gemak je eigen patatjes van zoete aardappelen uit de airfryer. Wil je de bataat combineren met de Nederlandse keuken? Overweeg dan eens om deze aardappel te gebruiken in een stamppot en sta versteld van de vernieuwde smaak.
Een bataat is ontzettend lekker als je ze poft. Dit doe je door deze in aluminiumfolie te wikkelen en drie kwartier te bakken op 200 graden. Smeer de aardappel op voorhand in met olie en besprenkel deze met een snufje peper en zout. Controleer of de pieper is gepoft door met een prikker te kijken of deze zacht is van binnen.
Zoete aardappelen kopen
Zoete aardappelen groeien ontzettend in populariteit. In werkelijkheid is dit ook eigenlijk geen aardappel, maar een groente. Mede daardoor is deze aardappel niet zo lang houdbaar als een reguliere aardappel, namelijk maximaal twee weken. Dit doe je, net als gewone aardappelen, op een donkere en koele plaats.
Zoete aardappels kopen bij Aardappelshop? Dat kan per 1, 2.5 of 5 KG.
De zoete aardappel is ook te verkrijgen in een paarse en witte variant! De paarse zoete aardappel wordt ook wel ''Ube'' genoemd en heeft een licht zoete smaak.
Wat is een zoete aardappel?
Een zoete aardappel is een knolgewas dat behoort tot de familie Convolvulaceae, waartoe ook de gewone aardappel behoort. Het is een knolgewas met een zoete, nootachtige smaak die wordt gebruikt in een verscheidenheid aan recepten, waaronder gerechten, desserts, sauzen en puree's. Zoete aardappelen hebben meer beta-caroteen, een vetoplosbare antioxidant, dan gewone aardappelen en zijn ook rijk aan vitamine A, vitamine C, kalium en ijzer. Beta-caroteen is een vetoplosbare antioxidant die wordt gevonden in groenten en fruit. Het is een kleurpigment dat het lichaam helpt om vitamine A te synthetiseren.
Wat is beta-caroteen?
Beta-caroteen is een vetoplosbare antioxidant die wordt gevonden in groenten en fruit. Het is een kleurpigment dat het lichaam helpt om vitamine A te synthetiseren. Vitamine A draagt bij aan een gezond gezichtsvermogen, huid en slijmvliezen. Beta-caroteen heeft ook krachtige anti-oxidatieve eigenschappen en helpt het lichaam om vrije radicalen te neutraliseren, wat kan bijdragen aan de bescherming tegen bepaalde ziekten.
Hoe lang kook je zoete aardappel?
Hoe lang je een zoete aardappel moet koken, hangt af van de grootte van de aardappel. Kleine zoete aardappelen kunnen ongeveer 20-25 minuten koken, terwijl grotere aardappelen tot 35-40 minuten kunnen koken. Je kunt testen of de aardappel klaar is door er met een vork in te prikken. Als de vork moeiteloos kan worden ingebracht, is de aardappel klaar.
Hoe maak je zoete aardappel friet?
Om zoete aardappel friet te maken, moet je eerst je zoete aardappelen schillen en in dunne plakjes of staafjes snijden. Verwarm vervolgens een paar eetlepels olie in een pan op middelhoog vuur. Voeg de zoete aardappel plakjes toe en bak ze ongeveer 5 minuten aan elke kant. Roer regelmatig om te voorkomen dat de friet blijft plakken. Haal de friet vervolgens uit de pan en laat het afkoelen. Verwarm je oven voor op 230 graden Celsius. Leg de zoete aardappel friet op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrooi met zout en wat kruiden naar smaak. Bak de friet in de oven gedurende 20-25 minuten, of tot de frieten goudbruin en knapperig zijn. Op deze manier krijg je de zoete aardappel friet krokant.
Hoe groeit een zoete aardappel?
Zoete aardappelen groeien onder de aarde, in de vorm van knollen. Het gebladerte groeit boven de grond, waar bladeren, bloemen en vruchten verschijnen. De bladeren zijn langwerpig en donkergroen. De bloemen zijn geel en aan de onderkant van de steel. Als de bloemen bevrucht worden, ontwikkelen ze eetbare vruchten die bestaan uit kleine, donkerbruine zaadjes. Als de knollen worden geplant, groeien ze uit tot planten die 5 tot 10 centimeter lang zijn. De knollen zelf zijn donkerbruin en hebben korte, scherpe stekels. Na de oogst, groeien de knollen zichzelf opnieuw uit als de plant wordt geplant.