Aardappelen met een gebraden stukje kipfilet ernaast, meer hebt u niet nodig. Voeg een groente naar keuze toe en u hebt weer een lekkere maaltijd op tafel voor vanavond. Toch zijn er zoveel meer mogelijkheden om aardappelen met kip te combineren, zoals bijvoorbeeld in een ovenschotel. Zo hoeft u enkel de preparatie te verzorgen, waarna de oven het belangrijkste werk uitvoert. Hoe u zelf een overheerlijke ovenschotel met kip en aardappel op tafel zet, dat weet u na het lezen van dit recept.
Benodigdheden
- Vier kruimige aardappelen (bijv. Bintje, Frieslander, Première)
- 250 gram kipfilet
- Ui
- Drie knoflooktenen
- Scheutje melk
- Geraspte kaas (veel!)
- Peper en zout
- Theelepel kipkruiden
- Theelepel cayennepeper
Zo maakt u een ovenschotel met kip en aardappel
Zet allereerst een pan water te kook met een snufje zout erin. Kook hierin de kruimige aardappelen gaar, nadat u deze hebt geschild. Giet het water af na het koken en leg de aardappelen terug in de pan. Voeg daar een scheutje melk aan toe, samen met wat peper en zout. Stamp het geheel fijn met een pureestamper.
Snijdt intussen de ui fijn en plet de knoflooktenen in een knoflookpers. Voeg dit samen met een theelepel kipkruiden en cayennepeper in een kom. Snijdt daarna uw kipfilet in kleine blokjes. Rol hier de kipfilet doorheen en laat deze marinade minimaal een halfuur in het vlees trekken. Bak de gemarineerde kipfilet vervolgens in een koekenpan aan beide kanten egaal bruin. Zo is de meeste preparatie voor een ovenschotel met kip en aardappel al gedaan.
Verwarm de oven alvast voor op 200 graden. Pak vervolgens een ovenschaal en bedek de bodem met aardappelpuree. Zorg ervoor dat het geheel mooi glad blijft, zodat straks vrijwel ieder stuk gelijk is aan elkaar. Voeg vervolgens een laag gemarineerde kipfilet toe en dek af met nog een laag aardappelpuree. Strooi daarna geraspte kaas over het geheel en plaats de ovenschaal in de oven.
In deze hoeveelheid duurt het ongeveer 40 minuten voordat uw ovenschotel met kip en aardappel volledig gaar is. Houd vooral de geraspte kaas bovenop goed in de gaten. Zodra deze goudbruin is, haalt u de ovenschotel uit de oven.
Variatietip: Snijdt nog een vastkokende aardappel in grove stukken en voeg deze aan het geheel toe voor een extra bite.