Toont alle 2 resultaten

4.5019.95
-15%

Groenten

Rode uien

3.837.23

Uien

Uien zorgen voor een lach en een traan, letterlijk. Naast aardappelen zijn uien niet meer weg te denken uit de Nederlandse keuken. Ongeacht wat u klaarmaakt, met een uitje erbij weet u de smaak net meer op te fleuren. Er zijn ook talloze gerechten waarin uien en aardappelen perfect samengaan, waaronder natuurlijk een heerlijke hutspot.

Oorsprong van de ui

De eerste meldingen van uien zijn al zo oud als de Bijbel, waarin deze al veel werden gegeten in het oude Egypte. Het heeft vervolgens nog heel wat jaren geduurd voordat de uien doorbraken in Nederland. Dat gebeurde namelijk pas in de Middeleeuwen, waar de eerste notitie pas na het jaar 1300 is waargenomen. Sindsdien is de populariteit enorm gegroeid en is de ui nooit meer weggeweest.

Benamingen

De ui staat in Nederland bekend onder verschillende namen. De meest mensen noemen een ui gewoon een ui, maar voornamelijk onder oudere generaties is gebruik van het woord ajuin ook vrij normaal. In het Noorden van Nederland is de ui veelal bekend als een siepel.

Smaak

Uien hebben een zeer scherpe smaak en zijn zowel rauw als gebakken op te eten. Voordat u ze eet, dient u ze wel eerst te schillen en te snijden. Tijdens het snijden van de ui is het mogelijk dat u traanogen krijgt, wat komt door een zwavelzuurverbinding die vrij komt. Tijdens het snijden vernietigt u namelijk enkele cellen van de ui, waardoor dit gas vrijkomt.

Ervaart u ook altijd last van traanogen tijdens het snijden van een ui? U vindt in dit assortiment uien ook een groentesnijder, die perfect binnen enkele seconden een ui in stukjes snijdt. Zo staat u minder lang blootgesteld aan dit vrijgekomen gas.

Soorten uien

Er zijn ontzettend veel verschillende soorten uien, waarvan de reguliere ui en de rode ui het bekendste zijn. Deze typen vindt u vooralsnog enkel terug in het assortiment van Aardappelshop. Uien zijn bij Aardappelshop verkrijgbaar per 2,5, 5, 10 of 15KG. Voor de rode variant gaat dit per 2,5 of 5KG.