Gevulde zoete aardappel uit de oven

Zoete aardappel uit de oven

Wij Nederlanders eten veel aardappelen, maar dan ook echt heel veel. Als alternatief hierop is de zoete aardappel al enige jaren in opkomst. Net als een reguliere aardappel, zijn er talloze manieren om een zoete aardappel te bereiden. U kookt, poft en stampt een zoete aardappel net zo eenvoudig en bereid de lekkerste gerechten in een handomdraai met deze exotische verrassing. Vandaag blijven we iets klassieker en leggen we u uit hoe u gevulde zoete aardappel uit de oven klaarmaakt.

Benodigdheden

  • Mais
  • Kidneybonen
  • Tomaat (één per persoon)
  • Zoete aardappel (één per persoon)
  • 1 ui
  • Avocado
  • 2 teentjes Knoflook
  • Voor de liefhebber: pittige paprikapoeder

Zo maakt u gevulde zoete aardappel uit de oven

Verwarm allereerst de oven voor op 200 graden. Leg vervolgens de zoete aardappelen voor u neer op een snijplank en pak een scherp mes. Vervolgens snijdt u de aardappel in de lengte, van boven tot beneden, open. Zorg ervoor dat de aardappel niet in tweeën valt, anders loopt straks alle vulling eruit. Prik daarna met een vork een paar diepe gaatjes in de schil, zodat de bataat, ander woord voor zoete aardappel, straks ademt in de oven.

Leg een stuk bakpapier op het ovenrooster. Doordat u de zoete aardappel straks voor 60 minuten in de oven legt, gaat deze een soort zoete stroop lekken. Dat is ook eetbaar en zeer lekker, maar wilt u niet hoeven schrobben van de ovenbodem. Vervolgens legt u de zoete pieper op het bakpapier en wacht u rustig het uur af. Tussendoor controleert u regelmatig of de aardappel gaar is. Dit doet u door te controleren of er al een stroperige vloeistof uit de aardappel vrijkomt.

Intussen snijdt u twee teentjes knoflook in kleine stukjes, maar meer mag altijd afhankelijk van uw eigen smaak. Prak hier een eetrijpe avocado doorheen en meng de knoflook er flink doorheen. Snijdt de tomaten in parten en meng deze door het knoflook-avocado mengsel. Zodra u straks de zoete aardappelen uit de oven haalt, smeert u deze vanbinnen in met dit mengsel.

Nadat u de aardappelen heeft ingesmeerd met het guacamole mengsel, is het tijd om de zoete aardappel af te toppen. Dit doet u door wat mais en kidneybonen over het mengsel te strooien. Indien u van een pittiger gerecht houdt, strooit u eventueel ook wat pittig paprikapoeder eroverheen. Laat het geheel enkele minuten afkoelen en eet smakelijk.

Zelf proberen?

Wilt u zelf proberen om dit recept klaar te maken? Zoete aardappelen en uien koopt u al bij Aardappelshop. De overige ingrediënten koopt u in de supermarkt of bij uw lokale leverancier.

Geef een reactie