Aardappelen poffen

aardappelen poffen, hoe aardappelen poffen, aardappels poffen

Hoe aardappelen poffen?

Aardappelen zijn een ideaal onderdeel van de meeste gerechten. Aardappelen zijn een natuurlijke bron van een grote verscheidenheid aan essentiële voedingsstoffen. Zo bevatten aardappelen vitamine C, kalium en is de aardappel een bron van vezels. Een groot bijkomend voordeel is dat aardappelen op vele verschillende manieren klaar te maken zijn. Eén van deze vele mogelijkheden is het poffen van de aardappel. Bij het gebruiken van deze methode wordt een aardappel op hoge temperatuur bereid, meestal zonder gebruik te maken van water of olie. Deze bereidingsmethode is enkel geschikt voor voedingsmiddelen die veel zetmeel en een beetje water bevatten. Een aardappel voldoet aan deze eisen.

Aardappelen kunnen zowel in de oven als in de pan gepoft worden. Er wordt dan vaak gebruik gemaakt van de methode om ze in aluminiumfolie te wikkelen, zodat er extra hoge temperatuur worden bereikt in het binnenste gedeelte van de aardappel. De temperatuur loopt bij dit proces veel hoger op dan bij het bakken of koken van een aardappel, waardoor deze dus ook daadwerkelijk poft. Om zelf één of meerdere aardappelen te kunnen poffen, volgt hier een stap-voor-stap proces:

Stappenplan aardappelen poffen

  1. Haal aardappelen van zo’n 160-230 gram per stuk in huis, de ideale grootte voor een gepofte aardappel.
  2. Spoel de aardappelen vervolgens af en droog deze goed af, alvorens je de oogjes, de ietwat ‘rotte’ plekjes verwijdert.
  3. Als laatste stap in de voorbereiding is het raadzaam om enkele gaatjes in de aardappel te prikken, hierdoor zal hij sneller en gelijkmatiger verhitten.
  4. Wanneer je de aardappel in een oven wil gaan poffen, leg je deze in de oven en bak je hem in 45 tot 60 minuten gaar op 220 graden Celsius. Op dit moment is het dus een optie om de aardappel in aluminiumfolie te wikkelen. Hou er hierbij wel rekening mee dat de schil hierdoor een stuk zachter zal zijn in tegenstelling tot het verwarmen in de oven zonder aluminiumfolie. Wanneer je besluit om dit niet te doen, is het zo dat hoe lager je de temperatuur zet en hoe langer je de aardappel in de oven houdt, hoe knapperiger de schil wordt. Op het moment dat je met een vork gemakkelijk in de aardappel kunt prikken, weet je dat deze klaar is om op te eten.
  5. Naast het bereiden in de oven, kan een aardappel ook in de magnetron gepoft worden. Zet de magnetron daarvoor vijf minuten op de hoogste stand. Draai de aardappel hierna om en zet de magnetron nogmaals vijf minuten op de hoogste stand aan.

Om deze methode meteen uit te testen, kunt u hier klikken om te kiezen uit een groot assortiment van verschillende soorten aardappelen.

Geef een reactie