Recepten

Gekookte aardappelen bakken

Apr 13, 2022

Gekookte aardappelen bakken

Gebakken aardappelen kun je maken van ongekookte en gekookte aardappelen. Een voordeel van gebakken aardappelen gemaakt van gekookte aardappelen is dat ze veel minder lang hoeven te bakken. Mocht je dus gekookte aardappelen over hebben kun je deze bewaren en later weer bakken. Hoe je gekookte aardappelen bakt, lees je in dit recept.

Onze tips voor gebakken aardappelen

Aardappelen die zonder schil gekookt worden in gezouten water zullen snel uit elkaar vallen. Hierdoor verliezen ze veel vocht. Aardappelen die in hun schil zijn gekookt zijn het meest geschikt om te bakken. Gekookte aardappelen in hun schil verliezen niet veel vocht en blijven sappig, zelfs nadat ze afgekoeld zijn. De aardappelen moeten na het koken even afkoelen. De aardappelen kunnen daarna gebakken worden. Wanneer de gekookte aardappelen niet afgekoeld zijn zullen ze sneller uit elkaar vallen. Vastkokende aardappelen moeten ongeveer 20 minuten gekookt worden. Zorg ervoor dat de stukken ongeveer dezelfde grootte hebben. Kun je gemakkelijk met een vork in de aardappel prikken? Dan is deze gaar.


Ingrediënten:

Voor twee porties gebakken aardappelen heb je de volgende ingrediënten nodig:

Bereiding van gebakken aardappelen:

  1. Maak dunne plakjes van de aardappelen, dit kan zowel met als zonder schil.
  2. Verhit olie in een pan. De pan moet groot genoeg zijn om de plakjes naast elkaar te leggen.
  3. Leg de aardappelschijfjes naast elkaar in de pan. Bak ongeveer 7 minuten op middelhoog vuur tot ze goudbruin en krokant zijn.
  4. Draai ze vervolgens om en bak ze aan de andere kant ook ongeveer 7 minuten.
  5. Voeg zout en peper toe naar smaak.
  6. Eet smakelijk!

Meer tips voor heerlijke gebakken aardappelen gemaakt van gekookte aardappelen

Je kan ook andere ingrediënten toevoegen aan gebakken aardappelen voor nog meer smaak. Kruiden zoals peterselie, tijm of rozemarijn zijn zeer geschikt voor gebakken aardappelen. Na het bakken kun je gehakte peterselie over de gebakken aardappelen strooien. Je kunt de tijm en rozemarijn ook meebakken, maar doe dit pas na een paar minuten. Hierdoor komt het aroma vrij zonder de kruiden te verbranden. Er kan ook nog een teentje knoflook toegevoegd worden voor extra smaak. Als je van pittig eten houdt, kun je de gebakken aardappelen op smaak brengen met chilipoeder.