Of het nu gaat om knapperige frites, hartige quiche of gekookt met kruidenkwark – zoete aardappelen hebben een zeer rijke smaak. Ze zijn een van de oudste groenten ter wereld en komen uit Midden- en Zuid-Amerika. Hun zoete en nootachtige smaak doet denken aan gekookte wortels en pompoenen. Hoewel deze sinaasappel knollen weinig met aardappelen te maken hebben, kunnen ze worden gekookt, geroosterd, gebakken of gefrituurd zoals gekookte aardappelen. Vandaag laten we je kennismaken met een heerlijke en snelle zoete aardappel pan – vegan, gemakkelijk te maken en ook heel geschikt om mee te nemen naar kantoor.
De zoete aardappel pan is een typisch weekgerecht dat snel bereid kan worden en net zo lekker opwarmt op het werk! Het is tegelijkertijd gezond en lekker. Daarna heb je genoeg energie om te werken en zal je lunch niet te zwaar voor je buik zijn. Eventueel kun je eventueel een ei toevoegen als je extra proteïne nodig hebt. We wensen je veel plezier bij het koken thuis!
Ingrediënten:
- 2 el speltmeel
- 2 diepvrieszakjes
- 200 gram gerookte tofu
- curry, zout, peper, komijn
- 6 el kokosolie
- 2 zoete aardappelen
- 1 kleine courgette
- 1 halve aubergine
- 8 kerstomaatjes
- 2 uien
- 200 gram champignons
- oregano & verse basilicum
- 1 el agavesiroop of ahornsiroop
- optioneel: ei
De zoete aardappel pan voorbereiden
Doe het speltmeel met kerriepoeder, komijn, zout en peper in een diepvrieszak en snijd de tofu in blokjes. Doe dan de tofu met de kruiden in de zak. Blaas vervolgens de diepvrieszak op totdat deze eruit ziet als een ballon. Schud de tofu vervolgens krachtig. Hierdoor ontstaat een mooi paneermeel dat de tofu na het bakken een heerlijk knapperig korstje geeft.
Verhit de kokos- of olijfolie (2 el) in een pan en bak hierin de tofu goudbruin. Als het krokant is, haal het eruit en leg het even opzij.
Schil de zoete aardappel en snijd deze in blokjes. Was de courgette en aubergine en snijd ze in halve plakjes. Schil de ui en snij in partjes. Halveer tomaten en champignons. Verhit de resterende olie in de pan. Voeg de groenten (zonder uien) toe en roer 5-10 minuten erdoor.
Voeg 1 theelepel elk van de kruiden van de tofu toe en breng op smaak met zout.
Fruit vervolgens de ui apart en karameliseer met ahornsiroop of agavesiroop
Spoel de kruiden af, schud ze droog en snijd ze fijn. Voeg als laatste de kruiden en uien toe aan de tofu-zoete aardappel pan, breng op smaak met zout, peper en curry en serveer.
De zoete aardappel pan is geweldig als lunch snack
Tijdens de lunchpauze heeft u misschien tijd om van een stevige maaltijd te genieten. Pas op dat u niet te veel komijn gebruikt, anders zal het bitter smaken. Als je van pittig houdt, kun je ook chilivlokken toevoegen. Het karameliseren van de ui kost echter wat tijd, maar het zal het zeker waard zijn! Als een gerecht eenmaal gekarameliseerde uien heeft, weten we zeker dat het zeker heerlijk zal zijn. Eet je ‘s avonds liever warm, dan is deze pan ook een perfecte maaltijd voor’ s avonds.
Nog een zoete aardappel pan: heerlijk en vegetarisch
Snijd voor deze zoete aardappel pan eerst de zoete aardappelen in kleine stukjes. In principe kunt u de knollen met schil eten, mits u ze van tevoren met een groenteborstel schoonmaakt. Andere ingrediënten zijn rode uien, paprika, prei en boerenkool als voorgerecht. Gember, olijfolie, bruine suiker en rozijnen met rode peper zorgen voor een pittige smaak. Geroosterde cashewnoten en in blokjes gesneden feta verhogen ook het eiwitgehalte van de zoete aardappel pan. Bovendien biedt feta een andere smaakintensiteit die een bijzondere smaak biedt.
Onze tip: je kunt de zoete aardappelen ook ongeschild gebruiken, maar dan moeten het zeker biologische zoete aardappelen zijn. Onze zoete aardappelen uit de aardappelwinkel kunnen ook ongeschild gebruikt worden.
Heb je iets aan dit recept veranderd? Vertel ons! Wij ontvangen altijd graag tips en suggesties van u. Laat een reactie achter zodat iedereen kan zien welke ideeën er zijn gekomen.