Krieltjes uit de oven zijn erg lekker om te eten. Zeker wanneer net de eerste aardappelen gerooid zijn is het een gerecht dat veel gegeten wordt. De aardappelen hebben dan namelijk nog een erg dunne schil en met een schrapmachine is de schil van de krieltjes dan makkelijk van de aardappels af te halen. Met aardappelen van normaalformaat, gesorteerd op 40-60mm en bonken gaat dit lastiger. Het enige wat u dan hoeft te doen is de krieltjes wat schoonmaken en in de schrapmachine plaatsen.
De krieltjes uit de oven zijn ook goed met schil te eten. Dit geeft soms net wat extra smaak. Eerder schreef ik al een artikel over aardappelen uit de oven. Eigenlijk is het grootste verschil dat wanneer er gebruik gemaakt wordt van aardappelen, normaalformaat of bonken, u de aardappelen in partjes snijdt of blokjes. Doordat de krieltjes al van redelijk klein formaat zijn is dit niet nodig.
Welke aardappelrassen?
Aardappelrassen die goed te gebruiken zijn om uit de oven te eten zijn bildtstar en nicola. Dit zijn wat vastkokendere aardappelen en vallen dus minder snel uit elkaar. Nicola is vastkokender dan bildtstar, er kan daarom dus wat verschil in zitten tot dat de aardappelen gaar zijn. Echter zijn dit geen vroege aardappelen. Daarom is aan het begin van het seizoen frieslander, première of doré aan te raden.
Bereiden krieltjes uit de oven
Het bereiden gaat vrij gemakkelijk. Bekijk eerst hoeveel krieltjes u nodig heeft. In dit recept gaan we uit van vier personen. Voor vierpersonen gebruiken we ongeveer één kilo krieltjes. Maak de keuze of u de aardappelen schilt of niet schilt. Plaats de aardappelen op een ovenschaal en voeg ongeveer 5 eetlepels traditionele olijfolie toe, 4 teentjes knoflook en 2 eetlepels rozemarijn. Uiteraard kunt u er ook voor kiezen om takjes verse rozemarijn toe te voegen in plaats van rozemarijn uit een bakje.
Het is ook erg lekker om als extra toevoeging rode ui en/of champignons toe te voegen.
Bereidingstijd in de oven
De tijd dat de aardappelen nodig hebben in de oven kan verschillen of u bildtstar kriel gebruik of nicola kriel. Verwarm in ieder geval de oven op 180 graden. Naar verwachting zullen de bildtstar kriel met 20 minuten gaar zijn, de nicola kan 30 minuten duren. Houd dit na 20 minuten goed in de gaten door met een vork in de krieltjes te prikken.
Dit recept gemaakt?
We vinden het erg leuk om te zien als u krieltjes uit de oven bereid heeft. Deel uw resultaat met ons door op social media @aardappelshop of #aardappelshop te gebruiken!