Aardappelschotel

aardappelschotel, aardappel schotel

Een aardappelschotel is een heerlijk aardappelgereecht uit de oven. Eerder hadden we het al over aardappelen uit de oven, maar een schotel is toch iets anders. Er zijn veel verschillende mogelijkheden om een aardappelschotel te maken.

Geschikte aardappelen voor een aardappelschotel

Voor een aardappelschotel snijden we aardappelen in kleine blokjes of schijfjes. Deze gaan in een ovenschaal met andere ingrediënten. U wilt niet dat de aardappel snel uit elkaar valt, waardoor we een vastkokende aardappel adviseren te gebruiken.

Vastkokende aardappelen die goed zijn voor aardappelschotels, zijn Bildtstar, Nicola en Roseval. Let wel op: de Nicola is een stuk vastkokender dan de Bildstar. Deze aardappel moet langer in de oven om te garen.

Recept aardappelschotel met kip

Natuurlijk zijn er veel verschillende mogelijkheden om een aardappelschotel te bereiden, maar in dit recept zal ik een recept uitleggen van aardappelschotel met kip. De meeste ingrediënten zijn van zelfsprekend, maar u kunt natuurlijk altijd zelf de ingrediënten wijzigen of ingrediënten toevoegen.

Het is wel een redelijk pittige gerecht, houd hier rekening mee. Voor dit recept hebt u nodig:

  • Aardappelen (200 gram)
  • Kipfilet (400 gram)
  • Bacon (150 gram)
  • 1 lente-ui
  • Cheddar (50 gram)

Bij dit recept is het ook nodig om een marinade te maken. Voor de marinade heeft  u nodig:

  • Paprikapoeder (1 el)
  • Zout (1 tl)
  • Knoflook (1 teentje)
  • 2 el chilisaus
  • 50 ml olijfolie

Bereiden

Het bereiden van deze schotel gaat eigenlijk heel gemakkelijk, u snijdt de aardappelen en kipfilet in blokjes. De bacon reepjes bakt u en haalt u uit het vet. De lente-ui wordt nu ook in reepjes gesneden en meng vervolgens de aardappelen, kipfilet, bacon en lente-ui door elkaar heen in de ovenschaal.

Bereid nu de marinade met de bovenstaande ingrediënten en roer deze goed door elkaar. Wanneer u dit gedaan heeft kunt u de marinade bij de overige ingrediënten gooien in de ovenschaal. Als laatste strooit u de cheddar over de andere ingrediënten heen en bakt u alles 35 minuten in de oven op 175 graden.

Let op dat u bij dit gerecht de aardappelen niet in te grote blokjes snijdt, dan worden ze minder snel gaar.

Veel succes en eetsmakelijk!

Geef een reactie