Blog

Wat zijn vroege aardappelen?

Apr 17, 2022

Wat zijn vroege aardappelen?

Vroege aardappelen zijn aardappelen die als eerste geoogst worden. Bij de vele aardappelrassen die er zijn wordt een onderscheid gemaakt tussen vroege aardappelen en late aardappelen. Vroege aardappels worden ongeveer 3 maanden na het poten gerooid, meestal in juni of juli. De vroege rassen worden gerooid tot en met september.

Vroege aardappelrassen

Echt vroege aardappelrassen die Aardappelshop aanbiedt zijn frieslander, doré en première. De eerste nieuwe aardappelen worden over het algemeen in Zeeland gerooid. Twee á drie weken later zijn ook de aardappelen hier in de Betuwe groot genoeg om te rooien.

De late rassen (bildtstar, bintje, eigenheimer, roseval, santé en nicola) worden over het algemeen vanaf september gerooid. Aardappelshop heeft ook een aantal rassen die een beetje in het midden zitten. De eerste bildtstar en nicola worden namelijk meestal al in augustus gerooid.

Het bewaren van vroege aardappelen

Doordat vroege aardappelen al zo snel gerooid worden zijn ze nog erg kwetsbaar. De aardappel is namelijk nog niet helemaal uitgegroeid. Dit is te merken aan de dikte van de schil. In de eerste weken is de schil nog erg dun. Het is daarom belangrijk om extra voorzichtig met de aardappelen om te gaan. Ook zijn de vroege aardappelen minder lang te bewaren. Het is daarom verstandig om wat kleinere hoeveelheden aan te schaffen. Aardappelshop rooit bij de eerste nieuwe oogst dagelijks aardappelen, voor maximaal 1 á 2 dagen. Zo blijft de voorraad vers en kunnen de aardappelen die nog in de grond zitten even doorgroeien.


Friet maken van vroege aardappelen

Bij vroege aardappelen is het zetmeelgehalte vaak nog niet hoog genoeg om er echt mooie bruine frieten van te maken. Dit betekent echter niet dat u van vroege aardappelen geen lekkere patat kunt maken! Frieslander en première zijn namelijk uitstekende aardappelen om patat van te maken.

Lees het recept Friet maken van frieslander.

De eerste aardappelen rooien

Het rooien van de eerste vroege aardappelen gebeurt meestal met de hand. Dit doen we om ruimte vrij te maken voor de rooier en te kijken hoe groot de aardappelen precies zijn.

Bekijk de video over rooien met de hand.