Recepten

Franse uiensoep

Apr 12, 2022

Franse uiensoep

Bedenk het ingrediënt en je kunt er een soep van maken. Vaak is het nog lekker ook. Een alom bekende soep is de Franse uiensoep. Tijdens het maken van deze soep gaat je keuken ongetwijfeld een beetje stinken, maar dat proef je niet terug. Een Franse uiensoep hoort flink te rieken. Zelf thuis een uiensoep maken is helemaal niet lastig. Je moet alleen even weten hoe. Vandaag lichten we de ajuinsoep toe in dit recept.

Benodigdheden Franse uiensoep

  • Vijf grote uien
  • 1,5 Liter bouillon naar keuze
  • Stokbrood
  • 75 Gram geraspte kaas naar keuze
  • Laurierblaadje
  • 125 Gram boter
  • Peterselie

Aan de slag

Allereerst is het belangrijk om de uien te pellen en in ringen te snijden. Zet vervolgens een grote soeppan op het vuur en smelt daarin de boter. Voeg daar het laurierblaadje aan toe met alle uienringen en een snufje zout. Laat dit vervolgens op een laag vuur in een klein uur gaarkoken. De uienringen liggen straks zacht en glanzend in de boter. Vergeet tussendoor niet af en toe te roeren, zo plakken de uienringen niet vast aan de bodem. Daar wordt de uiensoep niet lekkerder van.

Zodra de uien glanzen, is het tijd om de 1,5 liter bouillon toe te voegen. Hierna mag u het vuur direct wat hoger opstoken. Doe het deksel op de pan en laat het geheel een kwartier pruttelen. Verwarm vervolgens de oven voor op 180 graden en pak een snijplank. Snijd het stokbrood in stukjes en besprenkel deze met geraspte kaas. Per kop uiensoep gaat één stukje stokbrood, maar u mag altijd extra porties voor ernaast maken. Daar doet niemand moeilijk over.

Als de oven is voorverwarmt, plaatst u de stukjes stokbrood in de oven. Laat deze ongeveer 10 minuten opwarmen. Vervolgens loopt u weer naar de soeppan en zoekt u naar het rondzwemmende laurierblaadje. Haal deze uit de pan en proef of de soep op smaak is. Is dit het geval? Schenk de uiensoep dan over in de kommetjes. Haal de stokbroodjes uit de oven, waarna u per soepkom een stukje stokbrood bovenop legt. Paar kruimeltjes peterselie erover en u bent klaar. Eet smakelijk.

Variatietip: voor een zoetere smaak is het ook mogelijk om sjalotten te gebruiken in plaats van uien.