Aardappelgratin

aardappelgratin, aardappel gratin, aardappelgratin recept

Met dit recept voor aardappelgratin zet u in een handomdraai een heerlijk gerecht op tafel. Deze ovenschotel is prima te combineren met vleesgerechten of een frisse salade. Zelf een gratin maken van aardappelen is niet moeilijk. Daarnaast kunnen er allerlei lekkere ingrediënten in verwerkt worden. Zo gaat aardappel prima samen met bijvoorbeeld broccoli of magere spekreepjes.

Dit aardappelgratin recept wordt gemaakt in combinatie met Gruyère kaas. Deze Zwitserse variant heeft een heerlijk volle smaak met een tikkeltje zout. Ideaal dus om te combineren met vastkokende aardappeltjes. In combinatie met een vleugje nootmuskaat is dit recept voor aardappelgratin een absolute aanrader. Dit recept voor aardappelgratin is voldoende voor 6 personen.

Ingrediënten voor aardappelgratin met Gruyère kaas

  • 125 ml volle melk
  • 125 ml verse slagroom
  • 50 gram geraspte Gruyère kaas
  • 25 gram roomboter (ongezouten)
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 kilo vastkokende aardappelen
  • 1 mespuntje nootmuskaat

Zelf aardappelgratin maken

  1. Zet een ovenschaal klaar en verwarm de oven vast voor op 175 graden.
  2. Schil de knoflookteentjes en snij ze doormidden. Wrijf de ovenschaal goed in met de binnenzijde van de knoflookteentjes. Pak de helft van de roomboter en vet de ovenschaal met behulp van een kwastje goed in.
  3. Schil de vastkokende aardappelen en snij ze in dunne plakken. Spoel ze daarna af onder koud water en laat de schijfjes even uitlekken.
  4. Pak een mengkom en meng hierin de verse slagroom en de melk goed door elkaar. Voeg daarna ook de nootmuskaat toe en roer het geheel nogmaals goed door.
  5. Doe de aardappelschijfjes bij het mengsel en schep dit voorzichtig om. Zorg ervoor dat alle schijfjes goed bedekt zijn met het slagroom mengsel.
  6. Schep de aardappelschijfjes voorzichtig in de ovenschaal. De bovenkant moet hierbij mooi egaal zijn. Schenk het overgebleven slagroom mengsel over de schijfjes en strijk het geheel nog even goed glad. Zo creëert u niet alleen een lekkere aardappelgratin, maar oogt deze ook nog mooi.
  7. Strooi als laatste de geraspte Gruyère kaas over de ovenschotel en verdeel de helft van de boter in klontjes over het oppervlak.
  8. Plaats de ovenschaal in het midden van de oven. Bak de gratin in ongeveer 50 minuten lekker gaar en goudbruin.

Variatie tip: Garneer de aardappelgratin vlak voor het opdienen met wat vers gesneden peterselie.

Geef een reactie