We zijn het gewend om een boel ingrediënten met elkaar te mengen en dit te presenteren als een gerecht. Hoe meer ingrediënten ergens ingaan, hoe ingewikkelder het vaak wordt. Een goed uitgevoerd lastig recept geeft voldoening en kan vaak op een compliment rekenen. Uiteraard hoeft een recept niet altijd lastig te zijn. Soms zit een heerlijke smaak verpakt in een stukje eenvoud. Wat dacht u bijvoorbeeld van gekarameliseerde rode uien?
Wat heeft u nodig voor gekarameliseerde rode uien?
- Rode uien (één per persoon)
- 100 ml water per ui
- 10 gram bruine suiker per ui
- 10 ml sojasaus per ui
- 25 gram boter
- Olijfolie (één á twee eetlepels)
- Peper en zout
En daarna?
Allereerst is het verstandig om de rode uien te pellen. De schillen kan je gewoon weggooien. Snijdt vervolgens de uien doormidden en daarna in ringen. Zorg er in de tussentijd voor dat u alvast een forse pan op het vuur zet waar u de olijfolie in opwarmt. Een sudderpan werkt het beste, maar een hapjespan voldoet ook prima. Voeg de rode uien toe aan de olie in de pan zodra de olie flink is opgewarmt.
Zodra de uien een beetje zijn opgewarmd en er al een overheerlijke aroma uit de pan opstijgt, is het tijd om de overige ingrediënten toe te voegen. Voeg de bruine suiker, sojasaus, water, peper en zout toe en laat dit meekoken. Als laatste voegt u na enkele minuten het klontje boter toe, zodat het geheel wat indikt. Plaats vervolgens het deksel op de pan en laat ongeveer een uur pruttelen in de pan. Zorg er wel voor dat u het vuur laag zet en dat u het geheel tussendoor een paar keer doorroert. Zodra u merkt dat de uien lekker zacht zijn geworden in de pan, is het gerecht af. Zo geniet u van overheerlijke gekarameliseerde rode uien.
Heeft u geen rode uien in huis? Dan is dit gerecht ook te maken met reguliere uien of sjalotten. Daarvoor kunt u dezelfde gebruiksaanwijzing aanhouden van dit recept.
Rode uien
Naast de reguliere ui, ook wel ajuin genoemd, is er nog een variant verkrijgbaar die het ook ontzettend goed doet in de Nederlandse keuken. Daarmee hebben we het over de rode ui, een cultivar (cultuurvariëteit) van de normale ui. Herkenbaar is deze ui aan zijn rode of paars gekleurde huid. Van nature is de rode ui veelal wat groter dan een reguliere ui. Qua smaak is deze rode variant iets milder en zoeter dan een normale ui. Het is mogelijk om rode uien rauw te eten, maar zowel gegrild als gekookt zijn deze ook zeer lekker. Ook als toevoeging in een salade doet een rode ui het erg goed. Tijdens het koken van rode uien is het mogelijk dat er enig kleurverlies plaatsvindt, maar de smaak blijft intact. De schil is iets dunner dan van een ‘gele’ ui. Rode uien zijn het hele jaar door verkrijgbaar in Nederland. Bijkomend voordeel van deze variant is dat ze lang houdbaar zijn.