Aardappelen koken

Wanneer u aardappelen wilt koken, bent u bij Aardappelshop aan het juiste adres. Hoewel je aardappelen op allerlei manieren kan bereiden, worden ze over het algemeen gekookt. Bij gekookte aardappelen kunnen namelijk heerlijke groenten en een stukje vlees geserveerd worden. De hamvraag is dan natuurlijk: hoe kook je aardappelen op de juiste manier?

Hoe kook ik aardappelen?

Voordat u de aardappelen gaat koken zult u ze moeten schillen. Als u de aardappelen geschild heeft moet u ze nog wassen. U kan ze makkelijk afspoelen onder de kraan. Wanneer u dit heeft gedaan, doet u de aardappelen in een schone pan met water. Plaats de pan op het fornuis en draai het vuur hoog. Zodra het water kookt, draait u het vuur lager.

Over het algemeen zijn aardappelen in twintig minuten gaar, maar dit is afhankelijk van het soort en hoe hoog u het vuur heeft staan. Met een vork kunt u gemakkelijk in de gaten houden of de aardappelen al bijna gaar zijn. Als het prikken makkelijk gaat en de aardappel niet meer aan de vork kleeft, is hij gaar.

Verschillende soorten aardappelen koken

Als u doré-aardappelen gaat koken moet u erg alert zijn. De kooktijd van deze soort is namelijk veel minder lang dan van bijvoorbeeld de nicola. De nicola is namelijk een zeer vastkokende aardappel en doré is een bloemige aardappel.

Het formaat van aardappelen tijdens het koken

Het formaat van de aardappelen speelt ook een rol tijdens het koken. Kleinere aardappelen zijn namelijk veel sneller gaar dan bonken. Het is belangrijk hier rekening mee te houden tijdens het koken.

Hoeveelheid aardappelen per persoon

Houd voor normale eters rekening met ongeveer 250 gram aardappelen per persoon.

Na het koken

Als de aardappelen gaar zijn kunt u ze op verschillende manieren serveren. Met groenten en vlees of als stampot.

Andere bereidingswijzen voor aardappelen

Heeft u andere plannen met uw aardappelen? Bekijk dan eens de pagina Recepten van Aardappelshop of de pagina Frietaardappelen.

Geef een reactie