Ovenschotel met prei, gehakt en aardappelschijfjes

ovenschotel prei

Toe aan een lekkere ovenschotel met prei? Er zijn talloze varianten om dat op tafel te zetten. Vandaag behandelen we een ovenschotel met prei, gehakt en aardappelschijfjes. Een soort gezonde lasagne, maar met lagen aardappel. Volg de stappen op zoals genoemd en ga vanavond met een gevulde buik naar bed. Staat razendsnel op tafel.

Benodigdheden ovenschotel met prei

  • 600 Gram vastkokende aardappelen
  • Halve kilo prei
  • 300 Gram rundergehakt
  • Runderbouillontablet
  • 150 Gram geraspte kaas
  • Ei
  • 150 ml crème frâiche
  • Teentje knoflook
  • Eetlepel kerriepoeder

Lekker bezig!

Zet allereerst een pan water op het vuur, totdat deze kookt. Voeg een snufje zout toe. Plaats de aardappelen, in schil, in de pan. Laat deze koken en pel de schil eraf zodra deze gaar is. Laat de aardappelen vervolgens afkoelen tot kamertemperatuur.

Verhit intussen alvast een koekenpan met olijfolie. Was de prei en snijdt deze in halve maantjes. Leg de prei in de pan en voeg de knoflook toe. Voeg na enkele minuten het gehakt en de kerriepoeder toe en kruimel hier het bouillontablet doorheen. Roer constant door, totdat het gehakt goudbruin is.

Snijdt de afgekoelde aardappelen in schijfjes. Pak een ovenschaal en vet deze goed in. Bedek de onderste laag met een flinke laag aardappelschijfjes. Schep daar een laag met prei en gehakt overheen voor een perfecte ovenschotel. Dek deze af met een nieuwe laag aardappelschijfjes, want aardappelen heeft u nooit genoeg.

Pak een maatbeker en voeg daar de crème frâiche aan toe. Klop dit los met een ei en een snufje peper en zout. Vervolgens schenkt u de maatbeker leeg over de bovenste laag aardappelschijfjes. Doe dit evenredig, zodat de smaak mooi verdeelt. Vervolgens bestrooid u het geheel met de geraspte kaas. Ons advies is zo’n 150 gram, maar meer mag altijd. Pas aan op uw eigen smaak.

Plaats de ovenschaal in een voorverwarmde oven van 220 graden. Wacht geduldig tot de ovenschotel met prei, gehakt een aardappelschijfjes gaar is. Al met al duurt dat zo’n 25 minuten. Houdt de oven vooral zelf in de gaten tussendoor. Laat de ovenschotel met prei vervolgens even een paar minuten afkoelen en tast toe!

Geef een reactie