Patatje oorlog

Patatje oorlog

De snackbar is vereeuwigd in onze eetcultuur en als het overwegend gezond zou zijn, vindt u ons er elke dag. We bestellen een patatje met mayo, speciaal of oorlog. Dit combineren we met een overheerlijke kroket, frikandel of kaassoufflĂ© en iedereen is weer blij. Om zo’n overheerlijk smulgerecht op tafel te zetten hoeft u niet per se de deur uit, want een patatje oorlog maakt u ook eenvoudig zelf. Hoe u dat doet? Leest u daarvoor vooral verder.

Wat is een patat oorlog?

Wat is een patatje oorlog precies? Het is eigenlijk niet meer dan patat met een dikke klodder mayo en pindasaus. Optioneel voegt u daar gesnipperde uitjes aan toe en klaar is kees. De simpliciteit van dit gerecht is ook direct haar kracht, want een patatje oorlog is rijk van smaak met iedere hap die u neemt.

In een eerder recept hebben we u al uitgelegd hoe u zelf thuis eenvoudig frietjes maakt van een aardappel. Daarvoor gebruikt u een vastkokende aardappelsoort, zoals een Agria, Frieslander of Bintje. Deze blijven namelijk mooi stevig na bereiding, waardoor je een heerlijk patatje krijgt. Lees dit recept goed door om de patatjes te bereiden.

Mayonaise is in vele verschillende soorten en van verschillende merken verkrijgbaar, welke u eenvoudig kant en klaar koopt in de supermarkt. De echte kracht van dit recept zit hem in een overheerlijke, stevige zelfgemaakte pindasaus. Tezamen met uw zelf gesneden aardappelrepen.

Benodigdheden frietje oorlog

  • Frietaardappel (bijv. Agria, Frieslander of Bintje)
  • Pot mayonaise naar keuze
  • 250 ml kokosmelk
  • Twee eetlepels Sojasaus
  • Zes eetlepels pindakaas
  • Twee eetlepels bruine suiker
  • Optioneel: theelepel sambal
  • Optioneel: een ui

Aan de slag met uw patatje oorlog!

Voeg de sojasaus, bruine suiker en kokosmelk bij elkaar in een pannetje en verarm dit op een matig vuur. Laat het geheel niet koken. Roer dit door met een geschikte lepel tot u de suiker niet meer ziet. Voeg daarna de sambal toe aan het geheel en roer wederom door. Doe dit in kleine beetjes, zodat u de pittigheid van de pindasaus zelf bepaalt. Hier ligt al een goede basis voor uw frietje oorlog.

Pindasaus is niets zonder pinda’s. Het lekkerste is om een vette pindakaas te gebruiken, waarvan u zes eetlepels toevoegt. Zo krijgt u een lekkere pindasaus die goed aan uw patatjes blijft hangen. Roer alles nogmaals goed door en draai het vuur uit. Laat vervolgens de pindasaus even een poosje met rust op kamertemperatuur, zodat het geheel kan indikken.

In de tussentijd heeft u de mogelijkheid om een ui te snipperen. Vervolgens garneert u een bord of bakje met uw zelfgemaakte frietjes, een flinke eetlepel mayonaise, de zelfgemaakte pindasaus en eventueel wat gesnipperde uitjes. Zo makkelijk is het om zelf een patatje oorlog op tafel te zetten.

Geef een antwoord