In veel gezinnen komt nog steeds dagelijks een AVG-gerecht op tafel: aardappelen, groenten en vlees. Deze laatste toevoeging, vlees, wordt tegenwoordig steeds vaker overgeslagen in een gerecht. De vraag naar biologische producten en vegetarische maaltijden is alsmaar groter aan het worden. Ook in onze gerechten proberen we iedereen te voorzien. Vandaag leggen we u dan ook uit hoe u thuis een heerlijke vegetarische ovenschotel met aardappel en walnoot op tafel zet. Houdt er wel rekening mee dat dit gerecht niet geheel veganistisch is.
Benodigdheden vegetarische ovenschotel met aardappel en walnoot (2 pers.)
- 500 gram vastkokende aardappelen (frieslander, nicola, bildtstar)
- Een grote broccoli
- 100 Gram walnoten
- 150 Gram yoghurt
- Twee eieren
- 125 gram geraspte kaas
- Boter
- Ovenschaal
Aan de slag!
Als voorbereiding op de vegetarische ovenschotel is het allereerste verstandig om twee pannen met kokend water op te zetten. In de ene pan kookt u in korte tijd de broccoli gaar. Bij voorkeur kookt u naast de roosjes ook de stronk van de broccoli mee. Dit duurt al met al zo’n acht minuten. In de andere pan kookt u de vastkokende aardappelen gaar, nadat u deze heeft geschild. De aardappelen koken gemiddeld in zo’n 15 minuten gaar.
Warm intussen de oven alvast voor op 200 graden en zet een ovenschaal klaar. Vet de ovenschaal in met een beetje boter, zodat uw vegetarische ovenschotel met aardappel straks niet volledig vastkleeft aan de schaal. Leg daarna de walnoten op een snijplank en hak deze in grove stukken, zodat deze een lekkere bite behouden.
Zodra de aardappelen en broccoli gekookt zijn, is het tijd om deze uit te lekken in een vergiet. Snijdt de gekookte aardappelen in dunne plakjes en voeg deze samen met de stukjes walnoot en de broccoli parten in de ovenschaal. Meng alles lekker door elkaar voor een evenredige verdeling. Doe vervolgens de yoghurt met de eieren in een kom en klop dit door elkaar. Voeg een snufje peper en zout toe voor een kruidig en romig geheel.
Giet dit mengsel over uw aardappelschotel heen. Bestrooi het geheel vervolgens met de geraspte kaas en plaats de schaal in de oven. Het gerecht is in zo’n 25 á 30 minuten klaar, wat je herkent aan de goudgele kleur van de kaas in de oven. Laat de ovenschotel vervolgens buiten de oven enkele minuten afkoelen, want u brandt zeer gemakkelijk uw gehemelte ermee. Zodra deze vegetarische ovenschotel met aardappel en walnoot klaar is om te eten, ervaart u een ongekende smaaksensatie.