Recepten

Cassoulet: hutspot op z’n Frans

Mar 21, 2022

Cassoulet: hutspot op z’n Frans

Voor vandaag een traditioneel Frans recept: Cassoulet! Super voedzaam, heerlijk voor tijdens kouder weer en een verassing op tafel. In dit recept voor cassoulet gebruiken we onder andere: cannellinibonen, bleekselderij, kippendijen/bouten, worst, wortel en nog veel meer! Lees snel verder, de volgende ingrediënten zijn voor 6 tot 8 borden. 

Ingrediënten

  • 450 gram gedroogde cannellinibonen (Geen tijd om te weken? Koop dan ong. 800 gram bonen uit blik) 
  • zout (1,5 eetlepel)
  • peper (vers gemalen indien mogelijk)
  • 1 liter kippenbouillon
  • 3 pakjes niet-gearomatiseerde gelatine
  • 220 gram gezout vlees
  • 6 tot 8 kippendijen en drumsticks, 4 hele kippenbouten kan ook
  • 2 grote aardappelen (gehalveerd)
  • 1 grote ui (fijngesneden) 
  • 1 wortel (snijd deze in stukken van 8 cm)
  • 2 stengels bleekselderij (snijd deze ook in stukken van ong. 8 cm)
  • 1 knoflookteentje
  • peterselie (4 takjes)
  • laurier (2 blaadjes) 

Nodig: een ovenbestendige pan. 

Bereiding van cassoulet

  1. Laat gedurende 1 nacht de bonen in een grote kom weken in water met wat zout. Giet ze daarna af en zet ze aan de kant. 
  2. Verwarm de oven voor op 150 graden. 
  3. Doe de bouillon in een grote kom en sprenkel hier de gelatine overheen. Zet dit ook aan de kant. 
  4. Zet een grote pan op het vuur en laat daarin wat boter smelten, voeg hier het gezouten vlees aan toe. Bak dit aan totdat het gebruind is (in ongeveer 8 minuten). Haal het vlees eruit en laat het overgebleven vet in de pan zitten. 
  5. Bak in deze pan ook de kippenbouten. Strooi over de bouten/dijen wel eert wat peper (geen zout!). Bak beide kanten totdat de kip goudbruin is. Doe de kip daarna in de kom met het vlees. 
  6. Haal al het vet behalve twee lepels uit de pan. Voeg nu de gesneden ui aan de pan toe, blijf goed roeren totdat deze glazig zijn (ong. 4 minuten). 
  7. Pak de bonen, aardappelen, wortel, selderij, knoflook, peterselie, laurierbladeren en het bouillon/gelatine mengsel. Doe dit allemaal samen in de pan. Breng dit aan de kook en laat het daarna sudderen op een lager vuurtje. Kook totdat de bonen zacht zijn, maar nog steeds een lekkere bite hebben (dit duurt ong. 45 minuten). 
  8. Haal de wortel, aardappelen, selderij, peterselie, laurierbladeren eruit. Leg het vlees (kip en gezouten vlees) in de pan en roer goed. Zorg ervoor dat de kipstukken op de bonen terecht komen met het vel naar boven gekeerd. 
  9. De bonen horen helemaal onder water te staan. Zet deze pan in de oven onbedekt en wacht totdat er een kleine korst op de bovenkant is gevormd. Dit duurt ongeveer 2 uur, blijf water toevoegen aan de zijkant van de pan om de bonen bedekt te houden. 
  10. Breek met een lepel de korst en schud zachtjes met de pan. Zet daarna weer in de oven, schud elke 30 minuten om de korst los te maken. Blijf dit doen totdat de pan ongeveer 4,5 uur in de oven heeft gestaan. Daarna laat je het mengsel nog eens 5 tot 6 uur in de oven. Hierdoor komt er een dikke, donkerbruine laag op. Serveer meteen. 

Eet smakelijk!

Trefwoorden: